Kulturális, tudományos és közéleti előadásokkal debütált a DeepDive Marosvásárhelyen

A hétvégén tartották a DeepDive kulturális-tudományos-közéleti fesztivált Marosvásárhelyen, a Studium Hubban az Érted Egyesület szervezésében. A fesztivál keretében 26 tudományos előadáson és számos kulturális programon vehettek részt az érdeklődők.

„A szervezést 2020-ban kezdtük el, és már akkor volt több konkrét ötletünk, többek között az, hogy a szervezőcsapat találja ki a megfelelő nevet. A két fő ötlet mögött megfelelő branding állt, de végül a DeepDive mellett döntöttünk, hiszen szerettünk volna mélyebbre belemenni olyan témákba, amelyek jelenleg nagyon fontosak, innovatívak. Az előadások kulturális-tudományos-közéleti tematikát érintettek, de a fenntarthatóság is fontos eleme volt a fesztiválnak. Fenntarthatóság alatt a környezeti, valamint oktatási aspektusokat is értem, amelyek szintén fontos elemei voltak a rendezvénynek” – tájékoztatta a Marosvásárhelyi Rádiót Vaida Cynthia, a DeepDive kommunikációs koordinátora.Fotó: DeepDive/Facebook

Mint fogalmazott, a fesztivál célja az volt, hogy a közönség betekintést nyerhessen abba, hogyan tudjuk a környezetünket élhetőbbé tenni hosszabb távon. A kulturális témák a magyar irodalom bizonyos szeleteit fedték le, az oktatási előadásokon pedig szintén a fenntarthatóságot helyezték előtérbe. A rendezvénysorozaton csaknem 180-an voltak jelen – összegezte Vaida Cynthia.

Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke elmondta, az Érted mozgalom vezetői keresték meg az együttműködés ötletével. Mint fogalmazott, az innovációt promotáló kezdeményezés mindig jól jön mind a fiataloknak, mind az idősebb generációnak. Innovációról mindig kell beszélni, és ez a kezdeményezés ezt lehetővé tette – hangsúlyozta Vass Levente. Mint mondta, reméli, idővel a DeepDive komoly szakmai fórummá növi ki magát.

Borbély László, a kormányfőtitkárság Fenntartható Fejlődésért Igazgatóság államtanácsosa kifejtette, a legfontosabb az volt, hogy olyan fiatalokkal találkozhatott és válthatott gondolatokat, akiket érdekel a fenntartható fejlődés. Mint mondta, igyekezett a mindennapok nyelvére lefordítani a fenntarthatóság fogalmát, hogy könnyebben befogadható és érthető legyen a fiatalok számára. Elmondása szerint 2016-ban, amikor megtervezték a főosztály működését, két kihívással néztek szembe. Az egyik az volt, hogy minél több információt juttassanak el a politikusokhoz és döntéshozókhoz, míg a másik, hogy minden társadalmi réteget bevonjanak ebbe. Hozzátette, a nyáron több tábort szeretnének szervezni a fiataloknak ebben a témában, illetve elkészült egy képregény is, amely szintén a fenntartható fejlődés bemutatását célozza – részletezte Borbély László.

Borbély László az egyik beszélgetésen | Fotó: DeepDive/Facebook

A rendezvénysorozaton Restart! Válságkezelés és újrakezdés címmel tartott előadást Nagy Zsolt, az EuroAtalantic Consulting romániai partnere, aki kérdésre válaszolva kifejtette, mindig vannak külső és belső válságok. Előbbit az egyének nem tudják meghatározni, míg az utóbbi az ember életében megjelenő fordulópontok összességét jelenti. A válságkezelés és újrakezdés első lépése, hogy fel kell ismernünk és tudatosítanunk azt a helyzet, amiben az adott személy éppen van, ezt követően pedig meg kell változtatnunk azokat a tényezőket, amelyek ezeket a válságokat táplálják – fejtette ki.

A fesztiválon résztvevő Radó Péter oktatáskutató szerint a jövő iskolája minden korszakban foglalkoztatta az embereket, de napjainkban csak elképzelések vannak arról, hogy milyenek lesznek tanintézmények. Elmondása szerint lazítanunk kellene a mostani merev rendszeren és interaktívabb formában kellene megszerveznünk az oktatást. Továbbá új tereket kellene kialakítani az iskolákban, amihez számos esetben az iskolaépület újjáépítése szükséges – közölte a szakember.

Fotó: DeepDive/Facebook

Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, az állam pénzügyei terén számtalan vészhelyzet adódhat. Hozzátette, napjainkban két nagy tényező, a koronavírus-világjárvány és a háború hatásai érződnek. Ezek fő megnyilvánulási formája az infláció, ami Romániában már elérte a két számjegyet. A vezetőknek feladata lenne az is, hogy felismerjék ezeket a helyzeteket, és amit nem lehet kizárólag belföldön megoldani, arra az Európai Unióban próbáljanak megoldást találni – fejtette ki véleményét Bokros Lajos.

A DeepDive egyik alapvető értéke az interakció, a rendezvényen az előadások párbeszédre épültek, a résztvevők pedig kérdéseikkel járulhattak hozzá a közös megértéshez. Az Érted Egyesület által szervezett rendezvénysorozat célja az értékteremtés volt, a programok által igyekeztek az erdélyi magyar kulturális életet és tudományos aktivitást élénkíteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?