FORMA2 Marosvásárhelyen: online közvetítik Székely Csaba és Ándi Gherghe Vitéz Mihály című előadását is

A marosvásárhelyi 3gHUB rendezvényhelyszín fenntartói együttműködésben a K’arte Egyesülettel és a Noiseloop Stúdióval január 15–31. között megszervezi a második FORMA Fesztivált. A FORMA2 idén a marosvásárhelyi alkotókra koncentrál, jelszavuk: Helyi Kultúra! A kínálatban számos érdekes kiállítás, bemutató szerepel.

Az In Vitro címmel a K’Arte Galériában két kiállítás és egy online performansz lesz látható a következő időszakban Eliodor Moldovan kurátori vezetése alatt. A kiállítások az identitás, kontextus és hely-idő kapcsolatának témáját járják körül. Január 15–20. között Simion Moldovan kiállítása lesz itt látható.

Ezt követően a George Enescu utca 2. szám alatt található Camera K’Arte kirakatában január 22. és 27. között Veress Gábor Hunor kiállítása lesz megtekinthető. Ugyanennek a programsorozatnak a részeként január 29-én Oproiu Nicolette We play ourselves címmel online performansszal jelentkezik erről a helyszínről.

Simion Moldovan kiállítását még szerdán meg lehet tekinteni a K'arte Galériában | Fotó: K'arte Egyesület - Facebook

Online közvetítéssel lesz követhető január 24-én az Etnográfia elnevezésű ruhabemutató, amely Románia hagyományos népviseleteit, román és magyar régi ruházatait mutatja be Alexandra Luca irányítása alatt. A zenét Thomas PCZ DJ és Adi Cioată – C.A. Strings hegedűművész szolgáltatja.

Szintén január 24-ére Radu Bălaș, az Old Romania YouTube-csatorna vezetője két klipet készít el, amely a helyi kultúra népszerűsítését szolgálja: A csorba története című video régészeti leletek bemutatását, nyelvészeti eredetét, megjelenését a román történelemben, elkészítési módozatokat és egyéb érdekességek ismertet.

Majd január 28-án Henri Coandă 12 találmánya címmel a repülés úttörőjeként ismert román mérnök találmányairól szóló anyagot játszanak le. Mint ismert, Coandă számos érdekességet is feltalált, ilyen a fa-beton, a piramis-tömbök, a só tengervízből történő kivonása napenergiával, talajvíz-észlelő rendszer vagy a meghajtásos szán.

Online is követhető lesz január 24-én a Székely Csaba drámája alapján készült előadás, a Vitéz Mihály. A produkció a 3g HUB égisze alatt jött létre Ándi Gherghe rendezésében. A Full HD, háromkamerás felvétel minőségi online színházi élményt szavatol. A politikum által korábban vehemensen ellenzett előadás a munténiai uralkodó történetét dolgozza fel a humor eszközével.

Január 30-án Lucian-Emilian Matei LUMI-NATIV című fényinstallációját mutatják be: hét fémszerkezetből és LED-lámpákból álló hagyományos motívumot jelenít meg, amely a projekt lezárása után Marosvásárhely kulturális öröksége marad.

Az esemény zárásként, január 31-én egy rövidfilmet mutatnak be online Egy jobb hely címmel. A Liternet portálon közölt forgatókönyvet Andi Gherghe írta, az ő rendezésében Ciugulitu Csaba és Cristi Bojan színész lép kamera elé. A film lokális, tragikomikus problémát dolgoz fel.

Minden eseményt online közvetítenek, amelyet a ide kattintva, illetve ezen a felületen, valamint ezen a linken is lehet követni. Egyéb információkat és a programot az esemény Facebook-oldalán megtekinthetik is megtekinthetik az érdeklődők. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?