A marosvásárhelyi oktatás digitális fejlesztésére nyert a város 25 millió dollárt

Marosvásárhely 25 millió 50 ezer dollár értékű támogatásban részesül a helyi köz- és felsőoktatás minőségének fejlesztésére az EON Reality Inc. SUA jóvoltából, jelentette be pénteken a Maros parti város polgármesteri hivatala.

Marosvásárhely tanácsa 2020 decemberében beleegyezését adta a projekt leadására, miután meghívást kapott az EON Learn for Life-tól a Post-Pandemic Recovery Assistance programban való részvételre. A projekt célja a marosvásárhelyi közoktatás és felsőoktatás javítása a virtuális és a kiterjesztett valóság felhasználásával az EON-XR technológia révén.

Az EON-XR technológia – amely a teljesítmény javításában használatos –, felgyorsítja a tanulási folyamatot, és több oktatási területen alkalmazandó tapasztalatokat és laboratóriumokat bocsát rendelkezésre.

A tanulók és hallgatók jelenlegi generációja jelentős mértékben támaszkodik a technológiára mind a tanulásban, mind pedig a mindennapi életben, és az iskolának lépést kell tartania az újdonságokkal. Így a magával ragadó 3D-s tartalom révén a tanórai leckék és anyagok természetes módon asszimilálódnak, megkerülve a szavak 3D-s képekké alakításához szükséges elvont gondolkodást – írja a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a polgármesteri hivatal bel- és külkapcsolati osztálya.

A virtuális valóság technológiáját is használják majd a projektben | Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Az EON-XR egy tanulási és tartalomkészítési megoldást jelent a Classroom 3.0 modellen keresztül, amely a tanárok és a tanulók számára biztosítja a szükséges eszközöket a tanulási modulok létrehozásához. A tanárok figyelemfelkeltő tanórákat tarthatnak, audio, video és 3D-modelleket használnak a tanulók, hallgatók bevonására, továbbá vonzóbb és gyakorlatra fókuszáló tanulási élményt nyújtanak számukra – olvasható a közleményben.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal konzultációt indított a Maros Megyei Tanfelügyelőség, valamint a város valamennyi középiskolájának, szakiskolájának és a következő felsőoktatási intézmények képviselőivel: George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Művészeti Egyetem és Dimitrie Cantemir Egyetem. A tanácskozások célja az, hogy felmérjék az oktatási intézmények sajátos igényeit a projekt végrehajtási tervének kidolgozása érdekében. A marosvásárhelyi önkormányzat a finanszírozási szerződést a következő 60 napban írja alá a helyi tanács jóváhagyása után.

Marosvásárhely lesz így az ország első olyan városa, ahol a tanulók, hallgatók olyan technológiákon alapuló oktatásban részesülnek, amelyek tulajdonképpen a jövőt jelentő intelligens tanítást jelentik, és amelyek a munkaerőpiacon világszinten versenyképes generáció felkészítését eredményezik – zárul a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?