A digitális oktatást fejlesztenék a Hargita megyei iskolákban

Hargita Megye Tanácsa 82 millió eurós projekt által fejlesztené a Hargita megyei iskolák digitális oktatási rendszerét. A szakmai partnerek bevonásával előkészített pályázatot az Európai Befektetési Bank hitelkeretéből valósítanák meg.

A digitális oktatás Hargita megyei bevezetésére pályázna Hargita Megye Tanácsa Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke kezdeményezésére. Az elsődleges, 82 millió eurós projekt mellett más, kiegészítő projektekben való részvétel is lehetséges, például az Erasmus+ programban, vagy egy észtországi pályázatban és a magyarországi Digitális Jólét programban. „Az országos iskolai rendszer még nincs felkészülve a digitális oktatásra, de a tanuláshoz való egyenlő esély biztosítása érdekében szükség van erre, ezt bizonyítja a jelenlegi helyzet is” - vázolta a projekt szükségességét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szerdai online munkamegbeszélést követően.

Az elsődleges 82 millió euró értékű pályázatot az Európai Befektetési Bank hitelkeretéből valósítanák meg, ez egyelőre az általános iskolák digitális rendszerét fedezné, a későbbiekben pedig kiterjeszthető lesz a középiskolákra is. A megyei tanács létrehozott egy munkacsoportot a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, helyi önkormányzatok képviselőivel, amely két hónapja a projekt előkészítésén dolgozik.

A közel 200 iskolaigazgató részvételével lezajlott online megbeszélésen a megyeelnök elmondta: a cél az, hogy az információt közel vigyék a diákokhoz, ennek érdekében megvizsgáltak nyugat-európai jó példákat, és partnereket keresnek a projekt megvalósításához. A megyei tanács elemzőcsoportja kidolgozott egy kérdőívet a tanintézeteknek, amely által szeretnék felmérni, hogy hány osztályterem van a megyében, van-e internet a településen/az iskolában, illetve milyen technikai felszereltséggel rendelkeznek. A pontos adatbázisra szükség van a kiinduláshoz, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Csák László szakértő ismertette: felmérve a Hargita megyei helyzetet, a projekt célközönsége 25 000 általános és középiskolás diák. A projekt költségvetésének tartalmaznia kell a tanárok és a diákok képzését a digitális oktatáshoz, az internethozzáférést és a megfelelő korszerű számítógépek és okos eszközök beszerzését. Mivel jelentős összegről és hosszútávú hitelvonalról van szó, a projekt futamideje 4-5 év lenne.

„A tanuláshoz való hozzáférést biztosítani kell minden diáknak, a jelenlegihez hasonló helyzetekben is, ez az igény hívja életre a digitális oktatás bevezetésének szükségességét” -  hangsúlyozta Ferencz Salamon Alpár. A jelenleg tervezett projekt a legfontosabb beruházás lenne a Hargita megyei oktatási rendszerbe, tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?