Informatikai eszközök beszerzésével segítenék a csíkszeredai iskolákat

Az online oktatásban használható informatikai eszközök beszerzésére pályázik a csíkszeredai önkormányzat a megyeszékhely iskolái számára. A Versenyképességi Operatív Program (POC) keretében benyújtott pályázat összértéke több mint 14 millió lej.

Rendkívüli tanácsülésen döntött a csíkszeredai városvezetés arról, hogy a Versenyképességi Operatív Program (POC) keretében pályáznak IT-eszközök beszerzésére – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

„Összegyújtöttük az iskolák igényeit, megbíztunk egy szakmai csapatot, akik előkészítették a pályázatot. 7505 diáknak, valamint 718 tanárnak az életét, munkáját könnyítenék meg ezek az eszközök a következő időszakban. A digitális oktatásnak a járvány lejárta után is maradnak hasznos elemei, amelyek az oktatási rendszert élhetőbbé és hasznosabbá tudnák tenni” – fogalmazott a városvezető.

Az átfogó pályázat szükségességét azzal indokolta Korodi Attila, hogy az iskolák nincsenek felkészülve arra, hogy európai uniós támogatásokat tudjanak lehívni önállóan. A pályázat elbírálása valamikor a tavasz folyamán várható, ezt követően indulhatnak el az eszközökkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások, tudtuk meg.

A pályázat segítségével 6040 táblagép beszerzését tervezik. Mint a polgármester elmondta: azt szeretnék, hogy a beszerzésekben ne legyen átfedés, hiszen kormányprogram keretében már érkeztek digitális eszközök a diákok számára. A táblagépek mellett 541 laptopot, 176 kivetítőt, 152 webkamerát, 139 interaktív okostáblát, 129 vetítővásznat, 118 wireless-routert, 112 asztali számítógépet és 67 komplex rendszert pályáznak meg – sorolta Korodi Attila. A pályázat 13 iskolát fog érinteni, összértéke 14 millió 213 ezer lej, az önkormányzat önrésze 332 ezer lejt tesz ki – tette hozzá.

A megújult piac első napjainak kedvező tapasztalatairól számolt be a sajtóeseményen Bors Béla alpolgármester. A hétfőn újranyitott piaccsarnok és a külső rész is kulturált feltételeket biztosít az eladók és a vásárlók számára. A piacon árusítási jogot szerzett árusokkal kapcsolatosan Bors Béla elmondta: több helyi, környékbeli termelő is kínálja portékáit a viszonteladók mellett. Az alpolgármester beszámolt még arról, hogy a belvárosban, a Városi Művelődési Ház melletti térségben alakítottak ki fenyőfa-vásárt, ahol zsúfoltság nélkül lehet beszerezni a karácsonyfát nagy részben környékbeli termelőktől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?