Marosvásárhely rejtett kincseit mutatja be online a kétnyelvű Kultúra Hete

Harmadik alkalommal szervezi meg januárban a Studium–Prospero Alapítvány a Kultúra Hete néven ismertté vált rendezvénysorozatot. A járványhelyzet miatt továbbra sem lehetséges a különböző programokon való részvétel, így az online térben kínál újszerű és változatos programlehetőséget a kultúra iránt érdeklődőknek. 

Már hagyománnyá vált, hogy január közepén a kultúra kerül fókuszba mind a Studium–Prospero Alapítvány, mind a város életében. A Kultúra Hete nevű rendezvény a román (január 15.) és a magyar kultúra napi (január 22.) Olvass fel Marosvásárhelyért! felolvasó maratonból nőtte ki magát egy hétig tartó, előadásokban, kiállításokban gazdag, kétnyelvű rendezvénnyé. A járványhelyzet 2021-ben sem teszi lehetővé a személyes találkozást, a közösségi programokat, ezért a Studium–Prospero Alapítvány is alkalmazkodott az online tér adta lehetőségekhez.

Ebben az évben két típusú programmal: rövidfilm-sorozattal és online tárlattal kívánja a kultúra iránt érdeklődőket megszólítani az egyhetes periódusban.

Terek, ahová ritkán kukkanthatunk be

Január 15-én, a román kultúra napján startol Rejtett város címmel a rövidfilm-sorozat. Elsőként a Maros Megyei Könyvtár rejtett birodalmába vezeti be az érdeklődőket Monica Avram igazgatónő. Megnézhetjük, hol található az alapgyűjtemény, a raktárban milyen rendszer alapján kerülnek polcra a könyvek, hogyan tárolják az újságokat. A film román nyelvű, és magyar felirattal nézhető.

A következő film január 18-án lesz megtekinthető. A Teleki-Bolyai Könyvtár látogatók előtt kevésbé ismert termeit és azok történetét Lázok Klára főkönyvtáros mutatja be. Láthatjuk Teleki Sámuel legkedvesebb könyvei mellett egykori lakosztályát, a Téka legreprezentatívabb freskós termét, de hallhatunk Teleki Gemma grófnőről is, aki a múlt században a Bolyai tér emblematikus virágárus figurája volt.

Január 19-én egy olyan házat és volt lakóját ismerhetjük meg, aki a saját korában jelentős szereppel bírt a város életben, aztán emléke lassan elhalványult. A filmben Dr. Kálmán Attila történész eleveníti fel Sényi László tevékenységét és mutatja meg a Köteles Sámuel utcai Sényi-házat.

Január 20-án nézhető Minorita örökség Marosvásárhelyen címmel a negyedik része a Rejtett város sorozatnak. A filmben Bányai Réka könyvtáros, a marosvásárhelyi minoriták kutatója beszél a szerzetesek által építtetett kolostorról és a Bolyai, illetve Köteles Sámuel utcák bérházairól.

Az utolsó film témájában kicsit különbözik az előzőktől. Ebben nem egy helyszín, hanem egy örmény család a központi téma. Január 21-én a Dudutz-család – egy örmény család hagyatéka Marosvásárhelyen című filmet lehet megtekinteni, amelyben Dr. Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület elnöke szólal meg.

Az utóbbi négy alkotás magyar nyelvű, román felirattal. A filmek a fent említett napokon délután 19:00 órától lesznek megtekinthetőek a Studium–Prospero Alapítvány Facebook-oldalán.

Online tárlat friss Maros megyei alkotásokból

A magyar kultúra napján, január 22-én 19:00 órától kerül sor a Maros megyei képző- és iparművészek gyűjteményes online tárlatának bemutatójára, ugyancsak a Studium–Prospero Alapítvány Facebook-oldalán. Ezzel a Maros megyében egyedi kezdeményezéssel az Alapítvány azon Maros megyei hivatásos művészeket kívánta megszólítani, akik járványhelyzet nehézségei ellenére az utóbbi évben sem hagyták abba alkotói tevékenységüket. 

A kiállítás online is lapozható katalógusát a szakmai zsűri tagjai, Nagy Miklós Kund művészeti író és ifj. Molnár Dénes képzőművész, valamint a szervező Alapítvány ügyvezető elnöke, Dr. Vass Levente mutatják be.

A rendezvény a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?