Alpolgármester lett Marosvásárhelyen a Forgatag főszervezője

Portik Vilmost és Alexandru Györgyöt választották alpolgármesternek a marosvásárhelyi önkormányzat idei utolsó ülésén. Előbbit az RMDSZ, utóbbit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolta a tisztségre, ellenjelöltjeik a Szabad Emberek Pártja (POL) részéről Radu Bălaș, a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről pedig Sergiu Papuc korábbi alpolgármester voltak, azonban az RMDSZ-nek és PNL-nek többsége van a helyi tanácsban, így a kinevezés inkább volt formaság, mintsem meglepetés.

Portik Vilmos, aki korábban az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben politizált, a 2010-es években az alakulat Maros megyei szervezetének volt az alelnöke, 2012-ben képviselőjelöltje, 2016-ban indult a polgármesteri előválasztáson, majd áprilisban kilépett a pártból. A marosvásárhelyiek számára azonban sokkal inkább a Vásárhelyi Forgatag főszervezőjeként, mintsem néppárti politikusként volt ismert, idén pedig azzal írt történelmet, hogy Soós Zoltán polgármester kampányának a kulcsfigurája volt. Alpolgármesterré választása után Portik azt nyilatkozta, azt a programot szeretné követni, amit a kampányban megfogalmaztak.

„A kulturális tevékenységek közel állnak hozzám és úgy érzem, hogy az informatikai, digitalizációs alapismereteim is elegendőek ahhoz, hogy a hivatal hatékonyságát a digitalizáció eszközeivel próbáljam elősegíteni” – nevezte meg Portik Vilmos azt a két tevékenységi kört, amellyel szívesen foglalkozna.

Hangsúlyozta azonban, hogy azokat a hatásköröket, amelyekkel a polgármester megbízná, még nem fogalmazták meg. „Bizakodó vagyok, azt hiszem minden egyes politikai alakulat abban érdekelt, hogy az elmúlt húsz évben megszokott dolgokat magunk mögött hagyjuk, és működő, a város lakóit kiszolgáló és előtérbe helyező közigazgatást valósítsunk meg” – nyomatékosította Marosvásárhely frissen megválasztott alpolgármestere.

Soós Zoltán polgármester fontosnak nevezte, hogy a város ügyvezetése kiegészüljön az alpolgármesterekkel, „az előző városvezetés ugyanis meglehetősen sok feladattal maradt el, ezeket pedig az elkövetkező hónapokban, években rendezni kell, kezdve az infrastruktúrától a közszállításon át egészen a városfejlesztésig”.

Hangsúlyozta, nem olyan mandátum lesz a mostani, mint az eddigiek, amikor „az alpolgármesterek kitaszított páriák voltak és semmilyen dologba nem tudtak beleszólni és állandó cirkusz volt, hanem partnerség és együttműködés fogja jellemezni a városvezetést az elkövetkezendő négy évben”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?