Útfelújítások, kórházi beruházások, hulladékgazdálkodás – évet értékelt a Szilágy Megyei Tanács

„Összességében jó évet zártunk, az idei év költségvetését illetően viszont nem vagyunk derűlátóak” – mondta évértékelő beszámolójában Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke.

A politikus szavai szerint a 2019-es év a Szilágy Megyei Tanács szempontjából egy nagyon mozgalmas év volt. "Rengeteg saját projektet indítottunk, rengeteg közbeszerzési procedúrának jutottunk a végére és ezáltal el tudtuk indítani ezeket a munkálatokat. Vannak olyan munkálatok, amiket be is tudtunk fejezni” –  idézte az alelnököt a Szilágysági Szó..  

Szilágyi elmondta, a megyei önkormányzatnak az elmúlt három évben több mint 100 millió eurós uniós támogatást sikerült lehívni. A 2019-es évben közel 85 millió euró értékű pályázatot nyertek meg útfelújításokra, és az összegnek majdnem a fele, közel 40 millió euró a magyarlakta települések útszakaszainak rehabilitálását érinti.

Amint a tájékoztatóból kiderül, a tavalyi év legnagyobb eredménye az állami költségvetésből az RMDSZ javaslatára, Seres Dénes képviselő által kiharcolt 15 millió lej értékű beruházás, amit a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésére, orvosi műszerekkel való felszerelésére fordítottak.

További projektek közé tartozik, hogy bővítették és korszerűsítették a sürgősségi befogadó egységet, ellátták orvosi berendezésekkel a járóbeteg részleget. A kórház vertikális bővítésének és orvosi műszerekkel való további felszerelésének tervezete hamarosan kész, és az idei költségvetésbe szintén az RMDSZ által, Seres Dénes képviselő javaslatára sikerült 7 millió lejt kieszközölni erre a beruházásra. 

,,Szándékunk az, hogy az egészségügyi ellátást fejlesszük, és olyan megyei kórházat hozzunk létre, ahol a betegek teljes mértékben megkapják azt az ellátást, amit más nagy városokban is megkapnának mind diagnosztikai szempontból, mind a betegek kezelését illetően” – emelte ki Szilágyi Róbert.

A Megyei Tanács önálló programjait is tovább működtették a 2019-es év folyamán: 

  • a szociális programot, amely összesen 46 embernek biztosított munkahelyet, akik közel 1000 ember gondozásában vettek részt. Ezt a programot márciusig meghosszabbították.Ifjúság és sport
  • közel 300.000 lejjel finanszírozták az ifjúsági, szabadidős és sport tevékenységeket;
  • műemlékvédő program;
  • szemétgazdálkodás. 

2019-ben a fejlesztési minisztérium működőképesnek nyilvánította a Szilágy megyei egységes hulladékgazdálkodási rendszert. A megyei tanács egy 32 millió eurós pályázatot nyert a rendszer kiépítéséhez, így a megye által termelt szemetet egységesen a debreni szeméttelepre szállítják, ahol a szemétgazdálkodásért felelős cég elkülöníti. Az így begyűjtött hulladék 50 százaléka kerül a szemétgödörbe, és 50 százalékát újrahasznosítják. Országos szinten mindössze négy megye van, ahol ez a projekt megvalósult, Szilágy megye ezek egyike – derült ki a Szilágysági Szó cikkéből. 

Nem a legjobbak a 2020-as kilátások

A 2019-es év nagyon sikeres volt, hiszen az előírásoknak megfelelően a jövedelemadó 7,5 százalékát, vagyis 30 millió lejt osztottak le a helyi önkormányzatoknak működési és fejlesztési költségek fedezésére. Közel 5 millió lejt osztottak ki községi utak karbantartására. 

,,Ami a 2020-as évet illeti, nem vagyunk derűlátóak, a számok alapján komoly anyagi problémákkal fogunk küzdeni mind a megyei tanács, mind az önkormányzatok szintjén" – közölte Szilágyi Róbert István. Hozzátette:  az intézmény 37 millió lejjel kevesebb pénzből gazdálkodik, mint tavaly.  

2020-ban a kormány az önkormányzatoknak járó támogatást 6 százalékra csökkentette, így várhatóan közel 27 millió lejt fognak tudni kiosztani. Ami az ÁFÁ-ból leosztott megyei és községi utakra szánt pénzeket illeti, a tavalyi évhez képest jelentősen kevesebb, 21 millió lej helyett csak 13 milliót kap Szilágy megye. "Remélem, hogy a közös összefogás idén is meghozza gyümölcsét, és folytatni tudjuk azt a munkát, amit elkezdtünk!“– hangsúlyozta az alelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?