banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Cseke Attila: kötelezővé tennénk a zöld igazolványt az egészségügyben

Kötelezővé válhat a zöld oltási igazolvány használata majdnem minden tevékenységhez, beleértve a magánrendezvényeket is. A tanúsítványt az egészségügyben is kötelezővé tennék – jelentette be csütörtök este Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter. A korlátozó intézkedések sorát ma véglegesíti a kormány. 

Hozzátette, hogy az egészségügyi rendszerben ráadásul komoly büntetéssel is járhat: az intézmény vezetőjét 50 ezer lejjel vagy ennél akár magasabb összeggel is megbüntethetik, ha a be nem oltott alkalmazottakat dolgozni engedi – nyomatékosított a miniszter a Digi24 hírtelevízióban. A szaktárcavezető harminc napos határidőt vetített előre, ha ennyi idő múlva sem lesznek beoltva az egészségügyi alkalmazottak, akkor elbocsátják őket.

Rámutatott: az intézkedés nem új keletű, nem saját ötlet, a zöld igazolványok kötelezővé tételét az egészségügyben már számos ország meglépte, sőt vannak, ahol ennél keményebb szabályokat vezettek be.

Arra a kérdésre, hogy hétfőtől kezdődően hol kötelezik a tanúsítvány felmutatását, azt válaszolta, hogy az élelmiszerüzleteken, a gyógyszertárakon, valamint az elengedhetetlen ügyintézésen – vagyis a közintézményeken – kívül mindenhol kötelezik majd, tehát a magánvállalatoknál is, feltehetően ott, ahol legkevesebb ötvenen dolgoznak. Megjegyezte, az alkalmazottaknak a kormány nem tudja kötelezővé tenni az igazolványt, viszont előterjesztenek egy törvényjavaslatot.

A miniszter egyúttal azt is bejelentette, hogy hétfőtől nem lehet nagy létszámmal magánjellegű rendezvényeket tartani (esküvő, keresztelő) sem beltéren, sem kültéren. Mint mondta, azért jutottak erre a döntésre, mert ezeken az eseményeken nem lehet ellenőrizni, hogy kik a be nem oltottak és az oltottak. Ugyanakkor a kávézók és éttermek csak a beoltott vendégeket fogadhatják. Ugyanez érvényes a kulturális rendezvényekre.

 

(Címlapkép: rmdsz.ro)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?