Cseke Attila: mindenki megszerzi a védettséget, de jobb megoldás az oltás

Romániában mindenki meg fogja szerezni a védettséget, de jobb és kevésbé kockázatos megoldás az oltás felvétele, mint a betegségen való átesés – figyelmeztette polgártársait Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kedden, amikor újra megdőlt az országban szinte minden korábbi járványügyi rekord.

A megbízott tárcavezető arra utalt, hogy a járvány mostani, negyedik hulláma immár olyan sok embert megfertőzött az országban, hogy az oltatlanok most már nem igazán reménykedhetnek abban, hogy elkerülik a betegséget. Két nappal korábban Alexandru Rafila mikrobiológus, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) úgy fogalmazott: kicsi a valószínűsége, hogy az oltatlanok ne fertőződjenek meg, mert a jelenlegi hullámban dominánssá vált vírustörzs háromszor ragályosabb az eredeti variánsnál.

Cseke Attila kifejtette: a román egészségügyi rendszer hősies erőfeszítéseket tesz a fertőzöttek megfelelő kezelése érdekében, amiről csak elismeréssel lehet beszélni, de a járvány leküzdésének mégiscsak a megelőzés, a vakcina felévétele az egyedüli módja. Mint mondta: ha a románok „olyan országot akarnak, mint odakint", akkor példát kell venniük a többi uniós országtól, ahol az átoltottság kétszerese a romániainak.Cseke Attila elsők között kapta meg a harmadik dózist | Forrás: az egészségügyi minisztérium Facebook-oldala

A tárcavezető a Bukarest határában, lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek számára felállított mobil kórház üzembe helyezése alkalmából beszélt a Covid-kórházak kapacitásának növelését célzó erőfeszítésekről. Megemlítette: kinevezésekor, egy hónappal korábban, 630 súlyos beteget ápoltak koronavírusfertőzéssel az intenzív terápiás részlegeken, számuk ma már megközelítette az 1700-at.

Arra a kérdésre, hogy mikor terjeszti a kormány a parlament elé azt a jogszabály-tervezetet, amely kötelezővé tenné a védettségi igazolást az egészségügyi dolgozók számára, Cseke Attila azt mondta: miután leváltották a Cîțu-kabinetet, ezt az ügyvivő kormány már nem teheti meg, de a kabinet – törvényhozói mandátummal is rendelkező – tagjai szerdán saját törvényjavaslatukként fogják beterjeszteni a tervezetet a parlamentben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A 19,3 millió lakosból a beolthatók 34 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, az egészségügyi dolgozók körében pedig augusztusban 54, az orvosok körében pedig 67 százalékos volt az átoltottság. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 442 koronavírusos beteg halt meg, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Ezzel átlépte a 40 ezret a járvány ismert romániai áldozatainak a száma.

Rekordot döntött az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma is: a 16 743 új eset csaknem másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Romániában a keddi napokon rendre szintet lép a fertőzöttek száma, mivel sokhelyütt a hétvégi munkaszüneti napokon levett teszteket csak hétfőn értékelik ki a laboratóriumok, így a vasárnapi és hétfői jelentésekben mindig az átlagosnál kevesebb, keddenként pedig az átlagosnál több fertőzés kerül a kimutatásba.

A mostani fertőzési adatok így azt igazolják, hogy elkezdett tompulni a járványgörbe Romániában: a mostani 50 százalékhoz képest egy hete 80, két hete 110, három hete pedig 120 százalékkal haladta meg a keddi fertőzésszám a megelőző két hét átlagát.

Kapcsolódók

Kimaradt?