Oltásparancsnok: a Románia által el nem ismert oltást kapott személyek kérhetik immunizálásukat

A Románia által el nem ismert koronavírus elleni oltóanyagokkal külföldön beoltott személyek kérhetik valamely uniós viszonylatban elismert vakcinával való immunizálásukat – jelentette ki kedden az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă | Fotó: gov.roValeriu Gheorghiţă rámutatott: mindazok, akik beoltatták magukat az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok valamelyikével – például a Sinovac, a Sinopharm vagy a Szputnyik -, legalább 30 nappal a teljes körű beoltást követően kérhetik egy másik, Romániában használt vakcina beadását.

Erről azért született döntés, mert sok, külföldön beoltott személy kérte, tegyék lehetővé a Románia által elismert vakcinák valamelyikével történő beoltását – magyarázta a szakember.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Románia teljes lakosságának az átoltottsági szintje megközelítőleg 30 százalékos – közölte Gheorghiţă. Tájékoztatása szerint a 12 év fölötti lakosság körében 34 százalékos a beoltottak aránya. Bukarestben 54,3 százalékos az átoltottsági arány, és további három megye van az országban, amelyekben ez a mutató meghaladja a 40 százalékot: Kolozs (48,75 százalék), Szeben (41,87) és Konstanca (41,3).

Az ország 20 megyéjében 30 és 40 százalék közötti az átoltottsági arány, a többi 18-ban pedig 20 és 30 százalék között váltakozik - mutatott rá. A CNCAV vezetőjének adatai szerint eddig 5,79 millió romániai személy kapta meg legalább az első adagot a koronavírus elleni vakcinából, 5,54 milliót pedig teljeskörűen beoltottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?