Valeriu Gheorghiţă: az oltásra jogosult lakosság fele így, vagy úgy védettséget szerzett

Romániában jelenleg mintegy 50 százalékra tehető azoknak az aránya, akik akár vakcináció, akár a Covid-19-ből való felgyógyulás révén védettséget szereztek a koronavírussal szemben – jelentette ki kedden az oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint az így kialakult immunitásnak köszönhetően minden bizonnyal visszaszorul a kórházi kezelést igénylő esetek, illetve a koronavírus okozta elhalálozások száma. „Ugyanakkor meg kell értenünk, hogy jelenleg a lakosság 50 százalékának nincs semmiféle immunitása" – nyomatékosította.Gheorghiţă is kiveszi a részét az oltási munkából | Fotó: Agerpres

Hozzátette, a CNCAV célja tovább növelni a beoltottak számát, főleg a sérülékeny csoportokhoz tartozók körében, az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy esetükben kétszer nagyobb a kórházba kerülés kockázata.

Az oltásparancsnok rámutatott: annak ellenére, hogy nő az új megbetegedések száma, Romániában „stabil” a helyzet más európai országokhoz viszonyítva.

Kapcsolódók

Kimaradt?