FRISSÍTVE - Romániában is elkezdődött az emlékeztető oltások beadása

FRISSÍTVE: Keddtől kezdik beadni Romániában is a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát annak, aki ezt igényli. Az időpontfoglalásra létrehozott internetes felületen már lehet előjegyzést kérni, de programálás nélkül, személyesen is kérni lehet az oltást az oltóközpontoknál.

A harmadik oltásra személyesen az oltóközpontoknál, vagy a romániai oltási kampány internetes oldalán is fel lehet iratkozni (akinek van aktív fiókja, vagy ha nincs, létre kell hoznia egyet) – tájékoztatott az oltáskampányt irányító országos bizottság.

Mindössze két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a harmadik, az úgynevezett emlékeztető (booster) oltásra: már kapott két adag vakcinát és a második oltástól legalább 180 nap telt el.

A harmadik oltás csak az ARN messenger (hírvivő ribonukleinsav) típusú oltóanyaggal (Pfizer/BioNTech és Moderna) történik, ezért, ha valaki AstraZeneca oltóanyagot kapott az első két oltás beadásakor, most a Pfizer vagy a Moderna oltást kaphatja. Ugyanakkor a Johnson&Johnson oltóanyaggal védett személyek egyelőre nem kapnak emlékeztető oltást, mivel az oltóanyagot később kezdték el használni Romániában, még nem telt el elegendő idő az emlékeztető oltás beadásához.

A harmadik dózist kiemelten ajánlják azoknak, akik munkahelyükből adódóan hatványozottan kitettek a koronavírus-fertőzés veszélyének, a 65 év feletti idős személyeknek, a krónikus betegeknek és más sérülékeny csoportoknak, de emellett Romániában minden személy jogosult az emlékeztető vakcinára, aki legalább 6 hónapja kapta meg a második oltást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?