FRISSÍTVE – Szeptember 28-tól beadható a koronavírus elleni oltás harmadik adagja is

FRISSÍTVE: Szeptember 28-tól elkezdődik a koronavírus elleni oltás harmadik adagjának a beadása is – jelentette be Florin Cîţu kormányfő a szerdán született döntésről.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) úgy döntött, hogy szeptember 28-tól lehetővé teszi a harmadik adag oltás beadását mindazoknak, akik már beoltatták magukat a Pfizer BioNTech, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájának első két dózisával, és a legutóbbi oltás óta legalább 6 hónap telt el – mondta a miniszterelnök a Victoria-palotában.

A CNCAV ülésén részt vettek az egészségügyi tárca, az Országos Gyógyszerügynökség és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) képviselői is.

Florin Cîțu miniszterelnök még januárban beoltatta magát | Fotó: gov.ro

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter az RMDSZ közleményében kifejtette: „Sürgettem a szakértőket, hagyják jóvá az újabb emlékeztető oltást Romániában is, hiszen 12 másik európai országban már folyamatban van az emlékeztető oltás beadása.” Az oltást személyesen lehet kérni bármelyik oltóközpontnál, előzetes időpont egyeztetéssel vagy akár anélkül is.

„Arra kérek minden egészségügyben dolgozót, orvost, nővért, kérje az oltást, mert ők vannak leginkább kitéve a veszélynek. Ugyanakkor arra kérek minden tanügyben dolgozó alkalmazottat, tanárokat, tanítókat, éljenek ezzel a lehetőséggel, amely az iskolák nyitva tartását biztosítja, a gyermekek jövőjét védi meg” – hangsúlyozta Cseke Attila, majd hozzátette: rendkívül fontos az, hogy a 65 év felettieket, a krónikus betegeket, más betegségekben szenvedők is mihamarabb megkapják a védőoltást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cseke Attila megerősítette, hogy van elegendő oltás, mindenki kaphat harmadik adagot. „Továbbra is bátorítok mindenkit arra, aki még nem kérte az első oltást, hogy védje meg magát és szeretteit, kérje az oltást” – összegezte Cseke Attila.

A harmadik oltás csak az ARN messenger (hírvivő ribonukleinsav) típusú oltóanyaggal (Pfizer/BioNTech és Moderna) történik, ezért, ha valaki AstraZeneca oltóanyagot kapott az első két oltás beadásakor, most a Pfizer vagy a Moderna oltást kaphatja. Ugyanakkor a Johnson&Johnson oltóanyaggal védett személyek egyelőre nem kapnak emlékeztető oltást, mondta el a miniszter. Mivel az oltóanyagot később kezdték el használni Romániában, még nem telt el elegendő idő az emlékeztető oltás beadásához.

Cîțu: jobb, ha több oltás van, mintha kevesebb lenne

Az oltáskampány irányításában személyesen is részt vevő miniszterelnöktől szerdai sajtóértekezletén főleg arra akartak választ kapni az újságírók, hogy miért rendelt Románia csaknem kétszer annyi vakcinát, mint amennyit fel tudott használni, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) előző nap közölte: haszonszerzés gyanújával bűnvádi vizsgálatot indít ismeretlen tettes ellen a koronavírus elleni vakcinák jogosulatlan közbeszerzésének ügyében.

Cîțu rámutatott, hogy az Európai Bizottság 4,4 milliárd vakcinát rendelt meg 2023-ig, ebből pedig Románia lakosságarányosan 4,3 százalékára jogosult. Az egymást váltó egészségügyi miniszterek eddig több mint 60 millió dózist rendeltek meg, ezek többségét még április előtt, vagyis abban az időszakban, amikor a vakcina iránti kereslet Romániában is meghaladta a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiséget.

A miniszterelnök elismerte: nem szerencsés, hogy a felhalmozott készlet jelentős részének lejárt a szavatossága, és a járvány negyedik hulláma által sújtott Románia arra kényszerült, hogy eladja, vagy eladományozza a koronavírus elleni oltásokat, de szerinte ez még mindig jobb, mintha az emberek be akarnák olttatni magukat, és nem lenne elegendő vakcina.

Romániába eddig 18,5 millió adag oltóanyag érkezett, amiből eddig csaknem tízmillió dózist használtak fel 5,4 millió ember (a beoltható, 12 év feletti lakosság 31,8 százalékának) beoltására. Románia eddig több mint kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát adományozott, 2,2 millió adagot pedig eladott más országoknak. A Hotnews.ro hírportál a bukaresti egészségügyi minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján azt írta: csaknem 750 ezer dózis AstraZeneca-vakcina szavatossági ideje járt le Romániában anélkül, hogy az oltóanyagot hasznosították volna.

Kapcsolódók

Kimaradt?