Második oltásként Pfizert vagy Modernát is kaphatnak az AstraZenecával oltottak

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) csütörtökön közölte, hogy engedélyezett a hírvivő RNS-en (mRNS) alapuló vakcina (Pfizer/BioNTech vagy Moderna) beadása második dózisként minden olyan személynek, aki a koronavírus ellen a Vaxzevria (AstraZeneca) első adagját több mint három hónapja kapta meg.

A CNCAV a különleges helyzetekben történő immunizálásra vonatkozó augusztus 13-i rendeletét egészítette ki ezzel az előírással. A csütörtöki határozat értelmében azok, akik több mint három hónapja kapták meg az AstraZeneca oltás első adagját, jogosultak egy más fajta, hírvivő RNS alapú vakcinára. Ehhez nem kell orvosi ajánlás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Akiket kevesebb mint három hónapja oltottak be az AstraZeneca első adagjával, csak orvosi javaslatra kérhetik, hogy a második adag oltásként más típusú vakcinát kapjanak. Ha az első adag vakcina beadása után fertőződik meg valaki SARS-CoV-2-vel, akkor gyógyulása után az oltási folyamat ugyanazzal az oltóanyaggal folytatódik, amellyel megkezdődött – döntötte még el a CNCAV.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?