banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Jóváhagyta a szenátus a Covid-igazolvány belföldi használatáról szóló törvénytervezetet

FRISSÍTVE: Megszavazta a szenátus plénuma szerdán azt a törvénytervezetet, amely Románia területére is bevezeti a koronavírus elleni védettséget tanúsító európai uniós Covid-igazolvány használatát. FRISSÍTÉS: Az AUR szerint ez törvénytelen és diszkriminációt jelent.

„A védettségi igazolást azoknak a településeknek az éttermeiben, mozijaiban vagy színházaiban kell bemutatni, ahol a fertőzési arány meghaladja a 3 ezrelékes küszöbértéket, azért, hogy a beoltott és a betegségen átesett személyek szabad mozgása ne legyen korlátozva karanténkötelezettséggel, a gazdasági tevékenység pedig ne álljon le a koronavírusban fertőzöttek esetszámának növekedése miatt” – idézte az RMDSZ közleménye mondta Turos Lórándot, a szövetszenátusi frakcióvezetője.

Az Európai Bizottság javaslatára uniós Covid-igazolványt vezettek be, amelynek célja, hogy a világjárvány idején megkönnyítse a polgárok unión belüli biztonságos szabad mozgását. Pénteken a kormány elfogadta az országos vészhelyzeti bizottság határozatát, kedden pedig a szenátus plénuma szavazott egy törvénytervezetről, amely Románia területére is bevezeti az igazolvány használatát.

A jogszabály szerint Covid-igazolvány szükséges éttermekbe, mozikba, illetve színházakba való belépéskor olyan településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladta a 3 ezreléket, de nem érte el a 6 ezrelékes küszöbértéket. Csak azok a személyek léphetnek be éttermekbe, kávézókba, vagy vehetnek részt előadásokon, esküvőkön, akik oltással, 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 48 óránál nem régebbi gyorsteszttel rendelkeznek, ugyanakkor azok is, akik átestek a fertőzöttségen.

A Covid-igazolvány felmutatása nem vonatkozik a 6 évnél kisebb gyermekekre, illetve digitális és papíralapú változatban, díjmentesen elérhető mindenki számára. A különböző szolgáltatást nyújtó gazdasági szereplők kötelesek beolvasni a QR-kódot az Európai Unió Covid-19-re vonatkozó digitális tanúsítványán a Check DCC mobilalkalmazáson.

„Kulcsfontosságú a digitális Covid-igazolvány bevezetése, mert egy olyan eszköz, amely megkönnyíti az emberek életét, lehetővé teszi a szabad mozgást, és hozzájárul a járvány visszaszorításához” – vélte László Attila Kolozs megyei szenátor, a szenátus Egészségügyi bizottságának titkára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az AUR törvénytelennek tartja a kormányhatározatot

Törvénytelennek tartja a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a digitális Covid-igazolvány bevezetéséről szóló kormányhatározatot. A párt társelnöke, Claudiu Târziu szenátor szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos jogok és szabadságjogok korlátozása csak a parlament által elfogadott törvény útján lehetséges. „A kormányhatározat egyetlen jogi értelmezés szerint sem egyenértékű a törvénnyel” – idézte a közlemény a szenátort.

A politikus leszögezte, hogy a kormány alkotmányellenes határozatot fogadott el, és felkérte a polgárokat, hogy támadják meg a bíróságon a jogszabályt.

Az AUR másik társelnöke, George Simion ugyanakkor úgy véli, hogy az „úgynevezett” digitális Covid-igazolvány bevezetése egészségügyi alapú szegregációt eredményez, amit a párt elfogadhatatlannak tart. Szerinte nem szabad az igazolvány birtoklásához kötni a mozgásszabadság jogának gyakorlását, a dokumentum kibocsátásának pedig nem szabad diszkriminációhoz vezetnie.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: rmdsz.ro)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?