banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE - Asztalos Csaba: nincs jogalapja a védettségi igazolvány belföldi használatának

Szabadságjogokat korlátozni a parlament által elfogadott törvény alapján lehet, nem kormányhatározattal – vélekedett az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke arról, hogy Romániában védettségi igazolványhoz kötnék a nyilvános helyek látogatását azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta meghaladta a 3 ezreléket. FRISSÍTÉS: Cîţu szerint nem jelent jogkorlátozást a COVID-igazolványok bevezetése.

Asztalos Csaba a Hotnews-nak leszögezte: ahhoz, hogy bármilyen, a szabadságjogot korlátozó intézkedés alkotmányos legyen, törvény kell előírja. „Elemzésem szerint jelenleg nincs jogalapja, nincs egy parlament által elfogadott törvény, ami rendelkezne ezekről a korlátozásokról” – fogalmazott.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetője szerint egy ilyen intézkedést nem lehet adminisztratív eszközökkel, például kormányhatározattal vagy miniszteri rendelettel elfogadtatni, még a sürgősségi rendelet is alkotmányossági aggályokat vetne fel. Hozzátette, más országokban, például Franciaországban vagy Olaszországban törvényt fogadtak el a védettségi igazolvány belföldi használatáról.

A portál kérdésére Asztalos megjegyezte: önmagában nem jelentene diszkriminációt védettségi igazolványhoz kötni bizonyos tevékenységeket, mert „legitim célt szolgál”, a közegészségügy védelmét és a Covid-19 fertőzés terjedését célozza megfékezni. A javasolt intézkedések megfelelőek, szükségesek és arányosak az elérni kívánt céllal, tette hozzá.

Cîţu szerint nem jelent jogkorlátozást a COVID-igazolványok bevezetése

Florin Cîţu miniszterelnök úgy vélekedett pénteken, hogy a zöld COVID-igazolvány bevezetése nem jelent jogkorlátozást, írta az Agerpres. Erről Marosvásárhelyen kérdezték a kormányfőt, miután Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke azt mondta, hogy az egészségügyi igazolvány bevezetéséről nem kormányhatározatnak, hanem a parlament által megszavazott törvénynek kell rendelkeznie, ugyanis ez az intézkedés az alapvető jogok és szabadságok gyakorlását korlátozza.

„Én nem látok itt jogkorlátozást, de a szakértőkre bízom a döntést. Addig is ezt a módszertant fogjuk használni. (...) Ezt a zöld tanúsítványt egész nyáron Európa-szerte használták. Senki sem mondta, hogy ez jogkorlátozást jelent. Nem értem, miért jelentene jogkorlátozást itt Romániában” – mondta.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kongresszusán a küldöttek csak zöld COVID-igazolvánnyal vehetnek részt, ha szeptember 25-én a fővárosban a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1000 lakosra jutó 3 esetet. „Ugyanúgy, mint a moziban vagy egy előadáson. Ugyanez a feltétel a PNL kongresszusán is. Nem látok itt semmilyen problémát” – mondta Cîţu.

Mint arról beszámoltunk, az Országos Vészhelyzeti Bizottság csütörtökön arról döntött, hogy a koronavírus elleni oltást, a negatív tesztet vagy a betegségen való átesést igazoló zöldigazolványra lesz szükség Romániában a vendéglátó-ipari egységekbe, nyilvános- és magánrendezvényekre, koncertekre, előadásokra, sportlétesítményekbe való belépéshez ott, ahol a fertőzési ráta átlépi a három ezreléket. Az országos vészhelyzeti bizottság döntését pénteken a kormány is elfogadta, hétfőn életbe lép. A javasolt intézkedésekről részletesen itt írtunk.

Kapcsolódók

Kimaradt?