banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Miniszterelnök a Covid-igazolvány használatáról: ez a kézenfekvő megoldás

Mivel a gazdaságot nem akarjuk lezárni, kézenfekvő az a megoldás, hogy azokon a településeken, ahol a koronavírus fertőzöttségi rátája lakosságarányosan meghaladja a 3 ezreléket, használjuk az európai uniós Covid-igazolványt a nem alapvető fontosságú tevékenységeken való részvételhez – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő csütörtök este a román közszolgálati televízió (TVR 1) műsorában.

Florin Cîțu a tévéstúdióban | Facebook-képernyőmentésA miniszterelnök az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) által jóváhagyott határozatról beszélt, rámutatva, hogy mivel emelkednek az esetszámok, de a gazdasági tevékenységet nem akarják leállítani, elérkezett az ideje, hogy intézkedést hozzanak. Szükség volt egy olyan eszközre, amely bizonyítja, hogy az emberek, akik részt akarnak venni bizonyos tevékenységeken, vagy be vannak oltva, vagy átestek a betegségen, vagy tesztelték magukat.

„Az oltásigazolvány egy kézenfekvő, praktikus megoldás, mindannyian használni tudjuk. Mobiltelefonunkon is fel tudjuk mutatni a QR-kódot, ami gyorsan leolvasható egy alkalmazás segítségével. Lehetett volna szó bármely más megoldásról is, de ez volt jelenleg a legkézenfekvőbb. Ha ennél jobb variánsok merülnek fel, azokat fogjuk használni” – mondta Cîţu.

Hangsúlyozta, ezúttal nem fogják bezárni a piacokat, a bevásárlóközpontokat, nem fogják korlátozni a gazdasági tevékenységeket, mivel már megtapasztaltuk, hogy ennek milyen negatív következményei vannak. A kormányfő kérdésre válaszolva nyomatékosította ugyanakkor, hogy nincs szó diszkriminációról, emberi jogok és szabadságok megsértéséről, tehát nincs szükség törvénybe foglalni az intézkedést.

„Ahhoz azonban, hogy a pandémiától megszabaduljunk, be kell oltatnunk magunkat. Más megoldás nem létezik” – szögezte le a kormányfő.

Az országos vészhelyzeti bizottság csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy csak uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek férhetnek hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz és tevékenységekhez (vendéglők, mozik, színházak látogatása, fesztiválokon vagy sportrendezvényeken való részvételhez stb.) a 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi rátájú településeken. A végső döntést erről a kormány hozza meg pénteki ülésén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?