Ezt mondta Raed Arafat a Covid-igazolványokkal kapcsolatban

Fotó: gov.roRaed Arafat belügyi államtitkár szombaton kijelentette, hogy az uniós Covid-igazolványt bizonyos tevékenységekhez való hozzáféréshez kötelezővé tevő kormányhatározat nem jelent korlátozást, és nem lehet diszkriminációról beszélni.

„Hangsúlyozom, hogy a határozat nem vezet be korlátozásokat (...) Ahelyett, hogy mindent teljesen lezárnánk 3 ezrelék fölött, 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi ráta esetére találtunk egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági tevékenységeket bizonyos egészségügyi ellenőrzés mellett folytatni lehessen” – szögezte le Arafat szombati a sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, hogy az igazolvány alapján bárki részt vehet a különböző tevékenységeken, aki be van oltva, átesett a koronavírus fertőzésen, vagy negatív teszteredményt tud felmutatni.

„Ez azt jelenti, hogy nem beszélhetünk diszkriminációról. (...) Mindenki részt vehet bármin, ha eme három kritérium egyikének eleget tesz. (...) Az alkalmazás, amely az igazolvány QR-kódjának a leolvasását lehetővé teszi, ingyenesen letölthető, és a szervezőknek kötelességük ellenőrizni a kódokat. A rendelkezés hétfőtől hatályos, tehát időt adunk a gazdasági szereplőknek, hogy felkészüljenek a QR-kódok leolvasására” – nyomatékosította a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője.

Arafat szerint nagyon nehéz ellenőrizni az egészségügyi óvintézkedések betartását az esküvőkön, keresztelőkön vagy más magánjellegű eseményeken, illetve a nyilvános rendezvényeken is. „Tudjuk, hogy egy esküvőn az emberek nem fog maszkot hordani, nem fognak ülni az asztaluknál, hanem táncolnak, egyik asztaltól a másikhoz járnak. És akkor az eseményszervezőre hárul az erkölcsi és törvényes kötelesség, hogy ellenőrizze a COVID-igazolványra vonatkozó szabályokat. A felszolgálóknak pedig kötelező módon végig maszkot kell hordani, és nem az orruk, vagy az álluk alatt” – magyarázta Arafat. Hozzátette, hogy a diszkókba és klubokba csak beoltott személyek mehetnek be, akárcsak eddig, és hogy az edzőtermekben, fitnesztermekben a tevékenység a helyiség maximális befogadóképességének 50%-át meg nem haladó mértékben engedélyezett, azokon a településeken pedig, ahol a fertözőttségi ráta 4 és 6 ezrelék között van, személyenként minimum hét négyzetméter területet kell biztosítani a vendégeknek.

A kormány pénteken fogadta el azt a határozatot, amely révén az uniós COVID-igazolvány felmutatásához köti a bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférést azokon a településeken, ahol a SARS-CoV-2 fertőzések aránya 3 és 6 ezrelék közötti. A kormány közleménye szerint azokon a településeken/megyékben, ahol a koronavírussal történt megfertőződések aránya az utóbbi 14 napra átlagolva 3 ezrelék fölötti, és kisebb vagy egyenlő 6 ezreléknél, bizonyos tevékenységekhez és szolgáltatásokhoz csak a következő kategóriákba tartozó személyek férhetnek hozzá:

  • - azok, akiket beoltottak a SARS-CoV-2 vírus ellen, és eltelt legalább 10 nap az oltás teljes adagjának felvétele óta;
  • - akik 72 órásnál nem régebbi, negatív eredményű RT-PCR tesztet vagy 48 órásnál nem régebbi, negatív eredményű antigén gyorstesztet tudnak felmutatni;
  • - akik átestek a betegségen, és igazolni tudják, hogy a fertőzés kimutatása óta több mint 15 nap, de kevesebb mint 180 nap telt el.

A negatív teszt felmutatására vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik a 6 évesnél kisebb gyerekekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?