A borkultúra ünnepét tartották Nagykárolyban

A nagykárolyi Károlyi-kastély festői környezete, a gazdag felhozatal és a borudvarban uralkodó nagyszerű hangulat, a színes programok, de a látogatók száma alapján is sikeresen debütált a Partiumi Falugazdász Hálózat első ízben szervezett Partiumi Kincses Pince című rendezvénye. A kétnapos hétvégi bormustrán az érmelléki és a szatmári borvidékek jeles pincészetei mellett a Kárpát-medence történelmi térségeiből érkezett magyar borászatok termékeit is megízlelhették a látogatók.

Két napra Nagykároly vált a borászvilág és borkultúra fellegvárává. A hétvégén ugyanis több ezren fordultak meg a Károlyi-kastély parkjában kialakított borudvarban, ahová a Partiumi Falugazdász Hálózat első alkalommal szervezett Partiumi Kincses Pince rendezvényére érkezett környékbeli – érmelléki, szatmári, szilágysági – borászatok mellett az erdélyi, anyaországi, felvidéki, vajdasági, muravidéki pincészetek hozták el legkiválóbb nedűiket. A Kincses Pince rendezvény valójában harmadik romániai állomása annak a sorozatnak, aminek célja a Kárpát-medence magyar borászati értékeinek bemutatása és jó hírének öregbítése. Az első két megálló Kolozsváron és Csíkszeredában volt.

Fotók: Czinzel László

„A Kincses Pince a Partiumban is elérte célját. Sikerült közelebb hoznunk a termelőket a fogyasztókhoz, baráti és szakmai kapcsolatok alakultak ki, sikerült felvillantani szőlészeti, borászati értékeinket, népszerűsítenünk a kulturált borfogyasztást, valamint bemutatnunk azt a változatosságot, ami a Kárpát-medence borászati régióra jellemző. A borok sokszínűségében nemcsak a borászok tudása, szakértelme, hanem a borrégiók egyedi mikroklímája és talajviszonya is visszaköszön. Büszkén újságolhatom, hogy a Kincses Pincének köszönhetően ennyi borvidék és különleges szőlőfajta ezt megelőzően még soha sem képviseltette magát egyszerre, egy helyszínen a Partiumban, mint most, a hétvégén Nagykárolyban” – szögezte le a szervezők nevében Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője.

Hozzátette: a rendezvényt a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának támogatásával valósult meg. Az intézmény Schams Ferenc Terve révén nemcsak a Kárpát-medencei borrégiók megismertetésével, népszerűsítésével, hanem borászati felméréssel, szakmai képzéssel, a Partiumban pedig két borelemző, mustbevizsgáló laboratórium kialakításának finanszírozásával is segíti a térségbeli szőlészek, borászok munkáját.

A kétnapos rendezvényen a borkedvelő nagyközönség mellett számos elöljáró is meglátogatta. Magyar Lóránd parlamenti képviselő a szervezést előkészítő falugazdászok mellett külön köszönetét fejezte ki a nagyszerű rendezvényhelyszín, a kastélykert biztosításáért Kovács Jenő nagykárolyi polgármesterének. Kifejtette: míg a politikusok a schengeni határok eltörléséért dolgoznak, addig a Kincses Pince olyan esemény, mely a Kárpát-medencei borászok között törli el a határokat.

A rendezvényen részt vett dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki az ünnepélyes nyitányt megelőzően Magyar Lóránd társaságában az Agrárminisztérium agrár-vándorbölcsőit adta át négy olyan babaváró családnak, amelynek a tevékenysége a vidékhez, a mezőgazdasághoz kötődik. A Kincses Pince kapcsán leszögezte: az Agrárminisztérium fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medence magyar lakta történelmi borvidékei visszanyerjék régi fényüket és a sajátos ökológiai adottságok következtében olyan csodálatos, egyedi ízvilágú borokat teremjenek, amik közösségfenntartó és -megtartó szerepet is betöltenek. Hozzátette: ezt a célt szolgálja a Schams Ferenc Terv is, aminek partiumi együttműködő partnere a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, és az általa fenntartott Partiumi Falugazdász Hálózat.

A borudvarban több mint húsz borászat termékeit kóstolhatták meg az érdeklődők, de bemutatkoztak nedűikkel a dicsőszentmártoni Szent Márton Borlovagrend és a Nagykároly környéki Borlovagrend, illetve Szlovéniából a Csentelei Szőlőtermesztők Egyesületének tagjai is. A borkóstoló baráti beszélgetéseket a szombaton és vasárnap helytörténeti és borászati szakmai előadások színesítették: Bóné Tibor a Kárpát-medence régi szőlőfajtáiról és a bortermelés jelenlegi alapját biztosító fajtákról beszélt, Pálfi Noémi a bakator szőlőfajta érmelléki és avasújvárosi múltját és jelenét mutatta be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?