Borászok mesélnek: bemutatták a Szatmár megye jeles pincészeteit ismertető könyvet

Szatmár megye jeles pincészeteit, borászatait vonultatja fel az a kétnyelvű kiadvány, amelyet szerdán éppen egy borbárban mutattak be a nagyközönségnek. A kiadvány a Partiumi Falugazdász Hálózat pályázata révén jöhetett létre, magyarországi kormánytámogatásból.

Különlegessége, hogy igazi hiánypótló anyag, hiszen soha nem alkottak még egy ilyen teljes képet a szatmári borászokról, mint most az A szőlőtől a pohárig – Szatmári borászok mesélnek című kiadványban. Az ebben található írások Domján Levente nevéhez fűződnek, ezeket Jankó-Szép Ildikó fordította román nyelvre, a fotókat pedig Schupler Arnold készítette.Fotók: Czinzel László

„Ugyan készült már évekkel ezelőtt a romániai borászokat felsorakoztató kiadvány, de abban Szatmár megye érthetetlen módon egészen kevéske helyet kapott, összesen négy pincészetet említettek meg benne. Ennek ellensúlyaként készült el ez a kiadvány, amelynek készítésekor mindenkit személyesen kerestünk fel, beszélgettünk el velük. Fontos szempont volt, hogy a könyvben szereplők rendelkezzenek palackozott borokkal, de az is, hogy eddigi munkájukkal sokat tettek azért, hogy megyénk felkerüljön az európai borászati térképre ” – tudta meg a Maszol a könyv szerkesztésében is részt vevő Balázs Attila borszakértőtől.

A megnyitóra a könyvben szereplő borászok is szép számban érkeztek, legjobb nedűiket pedig palackozva hozták magukkal, így nemcsak a kiadvány megismerésének, hanem egymás „termésének” a kóstolgatásáról is szólt az esemény.

Magyar Lóránd elmondása szerint elkészül az angol és német nyelvű változat is

Visszatérve a könyvhöz: a szép kivitelezésű kiadvány baráti beszélgetésekhez hasonló hangnemben mesél egyenként a borászatok fejlődéséről és az egyre jobb eredményekről. Mert az évek során rengeteget fejlődött a borászat Szatmár megyében: a borok és a borversenyek színvonala is messze meghaladta az akár tíz évvel ezelőtt tapasztaltakat. Erre Pataki Csaba megyei tanácselnök mutatott rá hangsúlyozva, hogy a megye különösen szerencsés helyzetben van, hiszen a területén vulkáni, agyagos és homokos talaj is van, ezeken pedig különböző típusú szőlők termeszthetők, más-más borok készíthetők.

Balázs Attila borszakértő

A könyvbemutatón el is hangzott az igény arra, hogy a szatmári jó borokat szélesebb körben is kellene hirdetni, hiszen jó hírét viszik a megyének az egész világon. Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora pedig megígérte: német és angol nyelvű változat is készül a kiadványból. Emellett Magyar Lóránd egy másik, elsősorban a borászok számára örömteli hírrel szolgált, miszerint tervben van – szintén magyarországi pályázati támogatással – egy borászati laboratórium létrehozása is Szatmár megyében, ahol a mustot és a bort is be lehet majd vizsgáltatni.

A könyvbemutatón borbarátként részt vevő Kereskényi Gábor a borfogyasztásról, annak jótékony hatásairól beszélve hozta meg a résztvevők kedvét a bemutatót követő kóstolgatáshoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?