Naponta ezren kérik az első oltást Szatmár megyében

Jelentősen nőtt az oltakozási kedv Romániában, amióta sokfelé a zöld igazolvány meglétéhez kötik a belépést: közintézményektől kezdődően kulturális központokon át egészen bizonyos kereskedelmi egységekig.

Szatmár megyében erre utal az adat, mely szerint az utóbbi napokban átlagosan megközelítőleg ezer olyan személy jelentkezik naponta az oltási központokban, akik a vakcinák egyik dózisával sem fegyverkeztek még fel a koronavírusos fertőzés ellen.

Altfatter Tamás prefektus elmondása szerint a fertőzés gyakorisága is közrejátszhat abban, hogy sokan oltakoznak. Szatmárnémeti városában a november elsején közzétett adatok szerint a betegség gyakorisága 5,75 ezrelékes volt. Erdőd városában 7,07 ezrelék, Tasnádon 4,98 ezrelék, Nagykárolyban pedig 4,67 ugyanez az arány. A megyében a koronavírus-fertőzésnek Érendréd településen a legnagyobb a gyakorisága, ami 7,55 ezreléket jelent.

A szerző felvétele

A prefektúra adatai szerint a megye lakosságából több mint 104 ezren már védettek, azaz megkapták a harmadik, vagy az egydózisú vakcina esetében a második, úgynevezett „booster”-oltást is. A megye teljes lakossága amúgy – papíron – 386 ezer fő, ám sokan dolgoznak külföldön. A prefektus szerint az oltásra alkalmasak és valóban a megyében élők száma 230 ezer körül lehet.

A legnagyobb kereslet éppen az Johnsson&Johnsson egydózisú oltása iránt a legnagyobb, ugyanis ezzel az illető személy jóval rövidebb idő alatt juthat oltási igazoláshoz, mint azok, akik az első két adag között 21 napot kell várjanak. A Johnsson&Johnsson egydózisú oltás jelenleg a következő oltóközpontokban érhető el Szatmár megyében: az Avram Iancu Általános Iskolában kialakított oltási központban Szatmárnémetiben, illetve Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban. Petén, a megye legnagyobb határátkelőhelyén június óta csak az egydózisú vakcinával oltanak.

A járvány negyedik hulláma idején Szatmár megye elsőként lett vörös zónás, ám azóta visszakerült a zöldzónába. A kezdeti esetszámot nagyban befolyásolta, hogy az Avas vidékén a hagyományoknak megfelelően szinte minden nap tartottak lakodalmakat, esetenként ezer résztvevőset is. Az ilyen rendezvények pedig nem arról híresek, hogy annyira figyelnének a távolságtartásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?