A RestArt sikeresen debütált Szatmárnémetiben, következik az Utcazene Fesztivál

Öt nap leforgása alatt Szatmárnémeti négy helyszínét élesztették újra a falfestmények, ezzel pedig Szatmár utat nyitott magának a kortárs művészetek irányába. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ a SamStudia Egyesülettel és az Art Factory Egyesülettel közösen szervezte meg ezt az egyedülálló fesztivált azzal a céllal, hogy a színeken keresztül az üres vagy elhanyagolt falakat felfrissítse, és bevezesse az utcai művészet szépségét a városba.

A Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztiválon megvalósított koncepció mintájára a szatmári rendezvényen négy elismert művész vett részt, akik lehetővé tették a modern falfestmények kibontakozását Szatmárnémetiben. Popescu újragondolta Ion Creangă meséinek sokak által ismert figuráit, a Mircea Eliade általános iskolában a Visual-Light Crew csapata szó szerint szárnyakat adott az oktatási intézménynek, hiszen négy falat egyedülálló madarakkal díszítettek, a Bălcescu–Petőfi általános iskolában pedig Atoma vizuális szimbiózist hozott létre két generáció között, és ezzel új perspektívát mutatott. Az iskolák mellett a Titulescu (Deák) téri transzformátorállomás külsejét Para vette kézbe, aki a kissé idejétmúlt elemeket új, élénk 3D grafikával ötvözte – tudatták közleményükben a szervezők.

Fotók: G. M. Zamfirescu Kulturális Központ

A fesztivál programja nem ért véget a falfestmények elkészítésével, hanem kicsiknek szánt alkotóműhelyeket és műhelymunkákat is magában foglalt, amelyeken a fiatalok megmutathatták kreativitásukat és megismerhették az utcai művészet technikáit. Mindez kiegészült egy kerékpártúrával, amelyen szórakoztató és környezetbarát módon a közönség teljes biztonságban tekinthette meg az elkészült festményeket.

A RestArt Fesztivál sikerrel koronázta meg az augusztusi hónapot, szeptemberben pedig a város központi területeire, a Tűzoltótorony környékére és a Moose Bár teraszára fókuszál majd az utcai művészet. Ez a két helyszín egészíti ki az első szabadtéri street art galériát Szatmárnémetiben, létrehozva az alternatív turizmus egy olyan formáját, amelyet egész évben élvezhetünk, közölte a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ sajtóosztálya.

Hozzátették, a vonzó események itt nem érnek véget! A Street Music Festival „az utcazene hangulatát és a szabadtéri show-k káprázatát” hozza el Szatmárnémetibe szeptember 3–5. Között, amikor a világ minden tájáról érkeznek művészek a Szamos parti városba. További részletek és a fesztivál részletes programja már megtalálható a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ Facebook-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?