Együtt teszik színesebbé Szatmárnémetit az első Street Art Fesztivál művészeivel

Augusztus 11-én, szerdán kezdődik a szatmári Street Art Fesztivál első kiadása, amelynek célja a város hat különböző helyszínének újjáélesztése az utcai művészet segítségével. A projekt keretében hat művész készít majd falfestményeket a következő helyszíneken: a Ion Creangă, Bălcescu-Petőfi és Mircea Eliade iskolák falán, a Titulescu téri transzformátorállomásnál, szeptemberben pedig sorra kerül a Tűzoltótorony melletti és a Moose bár teraszáról látható szomszédos fal is.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ, a SamStudia Egyesülettel közösen szívesen vár minden érdeklődőt erre az egyedülálló eseményre, amelyet partnereiknek, a SISAF (Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál) és az Art Factory Association-nek köszönhetően szerveznek meg. Szatmárnémetiben ez lesz az első projekt, amely az utcai művészet kategóriájába tartozik, és amelynek ötletét az idén hetedik alkalommal megtartandó Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál ihlette – tudatta közleményében a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ.

De mi az a városi falfestés?

„Elsősorban ez nem egy közönséges önkifejezési mód a nyilvános tereken, ami sajnos oly sokszor felbukkan, és amely nem bír hozzáadott értékkel. Ez a fajta művészet igyekszik elhatárolódni a közismert utcai művészettel kapcsolatos már meglévő fogalmaktól, és nonkonformista módon próbálja a város arculatát felfrissíteni olyan eszközökkel, mint a festékspray és az ecset” – fogalmaznak a szervezők közleményükben.

A fesztiválra meghívott művészek érdekes és interaktív workshopokat is tartanak a fiatalok számára, ahol lehetőségük nyílik technikákat elsajátítani és tapasztalatokat szerezni a falfestés területén. Nagyszebenben ezen művészek alkotásai több mint tízezer négyzetméteres területet ölelnek fel.

A projekt két szakaszban varázsolja újjá a szatmárnémeti helyszíneket: augusztus 11. és 16., iIletve szeptember 1. és 5. között „a művészek falfestményei lefektetik a város Street Art Gallery-jének alapját, ezzel pedig Szetmárnémeti a kortárs művészet irányába kacsint”. Ugyanakkor közölték: a három iskola azért is került a kiválasztott helyszínek listájára, mert ezzel is növelni szeretnék ezeknek a helyszíneknek a vonzerejét, és olyan eredeti művészeti elemeket szeretnének becsempészni, amelyeket a diákok még hosszú ideig élvezhetnek majd.

A fesztivál részletes programja és az aktualitások ide kattintva érhetők el.

A rendezvényt a jelenleg hatályban levő jogszabályoknak megfelelően tartják meg, az alkotásokat a nagyközönség biztonságosan megtekintheti a nap bármely szakaszában. Az esemény során az érdeklődők a fent megadott helyszíneken figyelhetik meg az alkotói folyamatot is, amíg a festmények teljes egészében el nem készülnek.

Kimaradt?