banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szatmárnémeti: beköltözött a vidék a Kossuth-kertbe és hatalmas sikert aratott

Hangos kakaskukorékolásra ébredhettek szombaton és vasárnap reggel is azok a szatmárnémetiek, akik a szatmári megyeszékhely-Kossuth kertjének közelében laknak, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület által működtetett Partiumi Falugazdász Hálózat ugyanis a szeptember 11-én és 12-én – a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva – háziállataival, ízeivel, szokásaival és népi mesterségeivel együtt ismét városba költöztette a vidéket.

Fotók: Czinzel László

A második alkalmához érkezett a kétnaposra bővült Vidék a városban című rendezvény, amely számtalan programot kínált a szatmárnémeti Kossuth-kertbe a kora őszi verőfényes napsütésben kilátogató családoknak. A gyermekeket a megszokott vásári látni- és kóstolnivalók mellett állatsimogató-udvar és hagyományos népi gyermekjátékok várták, de betekintést nyerhettek a faluhoz, a gazdálkodáshoz, a vidéki élethez szervesen kötődő népi mesterségekbe is. A helyszínen élőben lehetet követni azt is, hogyan zajlik falun a hagyományos disznóvágás: miként perzselik a sertést, hogyan bontják föl az állatot. A szervezők szándéka szerint ez a bemutató azért volt fontos, hogy a városi gyermekek is lássák és értsék meg, hogy a rántott húsnak való nem a hűtőpultokban lapuló műanyagzacskókban terem.

A legnagyobb élmény természetesen a falvakon közönségesnek számító kishaszonállatok – nyuszik, szárnyasok, galambok, kacsák – megcsodálása jelentette. Az állatokat meg is lehetett simogatni. A látnivalók között értékes fajállatok is szerepeltek, amiket a Szatmár Megyei Kisállattenyésztők Egyesületének tagjai hoztak el és mutattak be az érdeklődőknek. De a rendezvényt pártoló gazdák jóvoltából a háziállatok sorába szarvasmarhák, szamarak, juhok, kecskék is kerültek. A rendezvény két napja alatt – bátran kijelenthető – az állatok közelében voltak a legboldogabbak a gyermekek. Pihenés gyanánt sétakocsikázni is lehetett: a hintók szünet nélkül rótták utasaikkal a köröket.

A Kossuth-kert egy másik szegletében mezőgazdaságigép-bemutató vonzotta a kíváncsiskodókat. A rögtönzött gépbemutató mintegy időutazást kínált a szemlélődőknek, hiszen a ma használatos robusztus földmegmunkáló eszközök mellett az egykori, lóvontatású felszerelések is megfértek. Azoknak, akik először láttak testközelből ilyen régi és új gépeket, eszközöket, a falugazdászok némi magyarázattal is készségesen segítettek.

A Vidék a városban rendezvényhez illeszkedve – zöldség, gyümölcs, méz és kézműves termékeket kínálva – a Szatmári termékek havi vására is zajlott. Boda László üvegfalú látványkaptára előtt szinte állandóan álltak az érdeklődők, de nagy volt a sürgés-forgás a lacikonyhák, illetve a helyi bor- és pálinkaféléket ajánló standok körül is.

A jókedvről és a minőségi kultúráról délután a színpadon fellépő néptánc- és népdal-csoportok gondoskodtak. Szombaton a szatmárnémeti Röpike, az óvári Ribiszke, a pusztadaróci Pünkösdi rózsák és a mikolai Gyöngyös bokréták, vasárnap pedig a Szatmár megyei Szamoshát Néptáncegyüttes, a hadadnádasdi Dercések, a szárazberki Lehajló rozmaring és a Nyírfa néptánccsoport lépett színpadra. Farkas Anabella és Egri Szarvas Károly, illetve a nyírteleki asszonykórus énekével örvendeztette meg a közönséget. Szombat este utcabál, vasárnap pedig a helyi Royal Team zenekar fellépése zárta a sort.

A Partiumi Falugazdász Hálózatnak a Vidék a városban című rendezvénye a kikapcsolódás mellett nevelő és figyelemfelkeltő célokat is szolgált: programjaival, állataival, szokásaival elsősorban azokhoz a városi lakosokhoz – gyermekekhez és felnőttekhez – szeretné közelebb hozni a vidéket, akik már nem rendelkeznek élő kötődéssel, falusi felmenőkkel.

„A rendezvényt tavaly szerveztük meg először. Akkor a koronavírus járvány miatt végül sajnos csak egy naposra. A cél most is ugyanaz: mutassuk be a vidéki életet a városi embereknek. Gyermekként az én korosztályomhoz tartozók még sok időt töltöttek falun, a nagyszülőknél. A vakációk ideje alatt hihetetlen élményeket szereztünk. Ezeket az élményeket a mai városi gyermekek is meg kellene ismerjék. Azt is meg kell lássák, hogy a tehén nem olyan színű, mint ami a csokoládé papíron szerepel. Ismerjék meg a népi mesterségeket, ízleljék meg a falusi ételeket, lássanak egy igazi, hagyományos disznóvágást, vagy üljenek hintóba, lássanak testközelből egy lovat. A vidéki élet bemutatásán keresztül talán meghozzuk a kedvüket ahhoz is, hogy vidékre költözzenek” – mutatott rá a rendezvény céljaira Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora.

Hasonlóan vélekedett Kovács Szabolcs falugazdász, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője is. „Az ötletet Székelyföldről merítettük, ahol hasonló kezdeményezést láttunk. Azt gondoltuk, nálunk is időszerű, hiszen a vidékünkön is egyre nagyobb a kapcsolat-szakadék vidék és város között. Már nem biztos, hogy minden gyermek ismeri a falusi élet titkait és szépségét. Ahol megszűntek a falusi kötődések, ott a vidéki és a városi lakosság között is hatalmasra nőtt a szakadék. Számukra a vidéki élet bemutatásával azt is üzenjük, hogy érdemes visszaköltözni falura” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs.

Kapcsolódók

Kimaradt?