Rejtőzködő többségek

Van úgy, hogy egyre csak a matek latens oldaláról beszélnek a politikusok – most éppen ilyen időket élünk: parlamentben, felmérésekben, közösségi oldalakon, médiában. Kormányzóképes, kétharmados, egyszerű többségekről folyik a diskurzus. Számok és arányok; le- meg felkerekített mennyiségek. És amit mögéjük gondolunk. Most, amikor a kettő + kettő nemcsak hogy néha öt, hanem igen gyakran három.

Az országnak teljes hatáskörű kormányra van szüksége, olyan kabinetre, amely bírja a többség támogatását. A nyerő képletet viszont komoly feladat kiköbözni 2021 őszén: mintha vonzó, és egyben taszító dolog lenne a többséget megszerezni. Többletfelelősséget is jelent egyben, és éppen javában dúl a felelőskereső kampány. Az USR kormányból való távozásával elbillent mérlegre első opcióként adandó válasz a visszatérés a koalíció kebelébe, de az mégsem lesz ugyanaz: a liberálisok ugyanis Ludovic Orban rebellisei miatt már nem úgy vannak annyian, mint a válság előtt. Darabszámra és hivatalosan még igen, de valójában…

Cioloș nem most pótvizsgázik aritmetikából, kormányalakítási próbálkozása mégis azt sejteti, mintha mennyiségtani képzéséből kimaradt volna a halmazok című lecke. Dan Barna meg egyenesen felülírja az eddigi avítt és unalmas szabályokat: szerinte ha régedes-régen a 300 spártai (akik valójában további 1100 bajtársukkal állták a szorost) vállalta a lehetetlent, ők sem adhatják alább, és a thermopülai példa igenis kötelez. Főleg, ha egy ad-hoc szocdem-liberális többséget vizionálnak, mely a parlamenti szakbizottságokban hellyel-közzel meg is mutatkozik. Válaszként a liberálisok meg a PSD–AUR táborába küldik többséget keresni Cioloșékat. 

Túlfelől Ciolacu és stratégái, azok a szociológusba oltott fejszámolók, egyre jobban belesüppednek a grafikonok kupacaiba: úgy kalkulálnak, ha egyre gyakrabban vizslatják a szimpátiastatisztikákat, már azzal is nődögél a párt melletti százalékos arány. Persze még nincsenek nyerésben, de a számok folyamatosan dagadnak. Az AUR beduplázta tavaly decemberi eredményét, náluk meg végképp sajátosan alakul a sok-több-még több kategóriák érzékelése.

A B-változat, vagyis a kisebbségi kormányzás már a nevében is hamisan cseng; hogy egyáltalán megalakuljon, a tisztelt házak szavazatainak többségére van szüksége: pontosan 234 voksra. Hogy egyébként ők amúgy kevesebbek lesznek utána menet közben, az senkit ne zavarjon – időnként lesz majd többségük, időnként meg masszívan leszavazzák indítványaikat, rendeleteiket. Tetszés, érdek, és zsarolási kedv szerint.

Kint a való (és halandó) világban továbbra is nyomasztó többségben vannak az oltatlanok – ez napjaink legkevésbé megcáfolható, számszerűsített faktuma. Elkendőzni, tussolni nincs rá mód, s még a járványon átesett tünetmentesekről keringő becslések sem enyhítik ezt a fölényt. Válságo(ka)t kezelni márpedig csak adatok, megbízható információk, számok birtokában lehet. Az örök hitetleneknek van egy jó hírem: tényleg világelsők vagyunk a 100 ezer főre eső COVID-áldozatok lajstromában, most, a statisztika világnapjának küszöbén. Innen kell elindulni, hogy kijuthassunk a képletesnek aligha nevezhető hullámvölgyből.

Kapcsolódók

Kimaradt?