Öt nap… és a hatodik

Tárgyalástechnikai trükk, hogy ha a felek patthelyzetbe kerülnek, vesznek egy nagy levegőt és elnapolják a folytatást. Amennyiben a feszültség kezelhető szinten van még, elegendő egy hosszabb kávészünet. Most szűk hétnyi cezúra áll rendelkezésre: Iohannis elnök ugyanis nem kapkodja el a pártokkal való konzultálást. Jele ez annak, hogy a válság makacs kátyúba jutott? Hogy az államfő elszámolta magát, és Cotroceni-ben nincs bevethető B-terv? Vagy inkább kommunikációba csomagolt taktikai fogás, amelynek olvasata: időt szántam arra, hogy alaposan megfontoljátok, miként cselekedtek. Pedig a labda (tenisz vagy golf, témánk szempontjából oly mindegy) KWI térfelén pattog. Lehet, hogy most szelídíti, a terephez idomítja, miközben az eget kémleli, mert ilyenkor jó, ha a helyzetet a lehető legapróbb porcikákig felmérjük. Helyzet pedig van: halmozottan válságos.

A közvetítés alkotmány adta lehetősége most inkább kötelezettsége Iohannisnak, a valós mediálás pedig holt betű marad a pártosság megannyi jele után: a szocdemek, a liberálisok egyik tábora, most meg az USR az elnöki diskurzus fő célpontja. Így valóban profi koreográfust kell szerződtetni, ha az államfő mégis az aréna közepére pályázik, ahonnan jó eséllyel tudna bölcsen mérlegelni.

Öt darab nap – sok idő; villámháborúk nem tartanak ennyit, ezúttal meg ennyi az átmeneti fegyvernyugvásra elegendő előkészület. Tanácsosai révén Iohannis alaposan sorra veheti a – reálisan nézve – csekély életképes alternatívát. Elküldheti futárait a szembenálló felekhez, hatni próbál, puhatolózik, ígér és zsarol. Közben (jó esetben) ő maga is lenyugszik: fokozatosan, kapkodás nélkül, mert így szokta meg. Mindez csak hipotézis, feltételes forgatókönyv, beleálmodás egy adott időkeretbe, ha tetszik. Reménykedés.

Eddigi pályafutása során az államfő nem átallott lemondani azokról a szereplőkről (korlátokról, princípiumokról), akik-amelyek útját, szándékait keresztezték. A hasznos munkatársaktól is azonnal meg tud válni, mihelyt feladatukat abszolválták. Számító ember – mondják az ilyenre. Iohannis ezen felül eléggé merevnek és átlagon felül hiúnak tűnik. Vagy csak tartósan sértődékeny.

2021 őszén Klaus Werner Iohannis elszámolta magát – egy ex-fizikatanár az oktatás világnapján. De az is lehet, hogy többlépcsős feladványról van szó, és nem látunk a dolgok mélyére, Meg az összefüggésekre sem: ezen a napon, a tanárok nemzetközi napján kapott Béke Nobel-díjat Lech Wałęsa és a 14. dalai láma, és ugyancsak október ötödikén Londonban rendezik Trieszt és környékének II. világháború utáni helyzetét – ez utóbbi a közvetítésen alapuló döntések egyik iskolapéldája.

(Címlapkép: Inquam foto)

Kapcsolódók

Kimaradt?