Klaus Iohannis csak jövő hétre hívta magához a pártokat

Fotó: presidency.roJövő hétre hívta konzultációra a Cotroceni-palotába a pártokat Klaus Iohannis államfő, ugyanis - mint mondta - időt akar adni nekik arra, hogy lefolytassák belső egyeztetéseiket.

Klaus Iohannis államfő kedd délután rövid nyilatkozatban jelezte, nem áll szándékában a következő napokban egyeztetésekre hívni a pártokat; kivár ezekkel, és csak jövő héten hívja magához a parlamenti pártok vezetőit a Cotroceni-palotában.

"Járvány van, nőnek az energiaárak, közeleg a tél is, és ezeket a problémákat valakinek kezelnie kell. Ez a valaki nem más, mint a kormány" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy "érett döntésekre" van szükség a politikai pártok részéről.

Klaus Iohannis indulatok hangnemben ostorozta a politikai osztályt, amely a gazdasági és egyészségügyi válság mellett felelőtlenül egy politikai válságot is okozott. „A kormánykoalíció tagjaként az USR kilépett a kormányból és a PSD-vel együtt megbuktatta a kormányt – ezek a tények. Nekünk most megoldást kell találnunk a cinikus politikusok által okozott politikai krízisre” – nevesítette a bünbakot is az államfő.

Kelemen: a PNL-nek van prioritása

Az RMDSZ küldöttsége részt vesz az államelnök által kezdeményzett kormányalakítási tárgyalásokon, és ha a PSD nem tesz javaslatot koalícióra, akkor a PNL-nek van prioritása - nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor szövetségi elnök. A politikus úgy vélekedett, jelenleg nem lehet előre hozott választásokat tartani, de jövőre vagy 2023-ban már van erre esély, mert három évig nehezen maradhat talpon egy kisebbségi kormány.

„Az a lényeg, hogy találjunk (miniszterelnöknek - szerk. meg.) egy személyiséget, egy személyt, egy politikust a parlamentből, a parlamenti pártok soraiból. Ha a PSD nem áll elő egy koalíciós javaslattal, a PNL a következő a prioritási sorrendben. Ennek a pártnak lenne képessége egy kormánytöbbséget maga mögé állítani, hogy időt nyerjünk, átvészeljük a telet. Természetesen ez azt is jelenti, hogy utána minden alkalommal egyezkednünk kell a kormány támogatásáról” – mondta az RMDSZ vezetője az esetleges kisebbségi kormányról.

Kapcsolódók

Kimaradt?