banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

 Kelemen Hunor: frusztráltak és dühösek vagyunk

Várható volt, hogy a parlament megszavazza a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hozzátéve, a Cîţu-kabinetet megbuktató pártok nem kínáltak alternatívát a kormányzásra, így meg kell vizsgálni, van-e még lehetőség a koalíció helyreállítására.

Fotó: MTIKelemen Hunor RMSZ-elnök leszögezte, „a számokkal nem lehet vitatkozni”, a parlament keddi ülését megelőző nyilatkozatokból egyértelműen kiderült, hogy a PSD bizalmatlansági indítványát az USR és az AUR is támogatja, így az eredmény várható volt. A kormányt megbuktató három alakulat azonban nem állt elő semmiféle alternatívával, ahogyan az várható lett volna ilyen arányú többség esetén, és Kelemen szerint vélhetően nem is gondolkodnak koalíció létrehozásán.

„Számukra fontosabb volt megbuktatni a kormányt, mint az, hogy mi történik majd holnap, holnapután. Ilyen körülmények között el kell kezdenünk a tárgyalásokat korábbi partnereinkkel, mindenekelőtt az USR-vel, hogy lássuk, van-e lehetőség a koalíció helyreállítására” – fogalmazott a politikus. Hozzátette azonban, hogy nagyon szkeptikus a koalíció helyreállításával kapcsolatban.

Az RMDSZ elnöke a szkepticizmusát az utóbbi napokban történtekre alapozza. „Leváltható ugyan a kormányfő, aki egyben a PNL elnöke is, csakhogy utána vele kell leülni tárgyalni az új kormány megalakításáról. (...) Itt emberi tényezőket is figyelembe kell venni. Ilyen szempontból fenntartásaink vannak a koalíció helyreállításával kapcsolatban” – magyarázta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök nem zárja ki egy kisebbségi kormány megalakításának lehetőségét. Ehhez azonban egy olyan miniszterelnök-jelöltet kell szerinte kormányalakítással megbízni, aki képes legalább fél évre parlamenti támogatást szerezni. „Ezt a változatot is teljes mértékben megvalósíthatónak látom, a fontos az, hogy mielőbb megoldást találjunk, mert a járvány negyedik hulláma csap át fölöttünk, és vannak más gondjaink is, az infláció, az energiaárak, s minden, ami a kormányzáshoz kapcsolódik. Tehát sietnünk kell” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. 

Frusztráltak és dühösek vagyunk

 „Frusztráltak és dühösek vagyunk, mert decemberben 23-án arra készültünk, hogy négy évig kormányozni fogunk, olyan beruházásokat fogunk elindítani és befejezni, amelyek az erdélyi magyaroknak, minden embernek az életét jobbá és kiszámíthatóbbá teszik. Az elmúlt kilenc hónapban az RMDSZ a kiegyensúlyozottság és az ésszerűség hangját képviselte a kormányban és a parlamentben egyaránt. Akkor, amikor mások együtt és külön folyamatosan a káoszt növelték, mi próbáltuk visszahozni a kollegákat lábbal a földre, és elmondani nekik, hogy ez felelőtlenség” – fogalmazott Kelemen Hunor a 10 perc Bukarest legújabb adásában.

Kelemen Hunor értékelte az RMDSZ miniszterei, államtitkárai által végzett munkát, amelyet elmondása szerint – még ha sokszor fanyalgóan – de a román véleményformálók is elismerik.

„A következő időszakban is egy dolog kell vezessen bennünket: megtalálni egy olyan parlamenti többséget – akár egy kisebbségi kormány támogatására, akár a régi koalíció visszaállítására –, amely a közjó képviseletére, a jó döntések meghozatalára fölhatalmazza a kormányt, és a parlamentből segíti a kormányzatot. Az első számú javaslatunk az lesz, hogy próbáljuk visszaállítani a PNL-USR-RMDSZ koalíciót, mert még mindig ez lenne az ország, a társadalom számára a leginkább kiegyensúlyozott és hatékony kormányzati koalíció. Amennyiben ez nem sikerül, akkor egy kisebbségi kormányt is vállalni kell. Rengeteg munka van, ugyanis le kell küzdenünk a járvány negyedik hullámát, hiszen az emberek életénél nincs fontosabb, és el kell indítani a halaszthatatlan beruházásokat” – mondta el.

Az RMDSZ elnöke sok türelemre intett, szerinte most párbeszédre és nem kevés rugalmasságra van szükség. „Ebben a pillanatban minden lehetőség az államelnök asztalán van, beleértve azt is, hogy annak a koalíciónak adjon először mandátumot – amennyiben ők ezt kérik, és fölmutatják a többséget a tárgyalásokon –, amely megbuktatta a kormányt. De arra is van lehetőség, hogy második nekifutásra ismét Florin Cîțut bízza meg. A kérdés csupán az, hogy ki lesz képes olyan kormányprogrammal a parlament elé állni, amely megkapja a többséget. Mi azt ígérjük, hogy kitartunk, és hogy számíthat ránk a magyar közösség. Egy pillanatig se tévesztjük szem elől, hogy a kormányzati döntések nem a politikusokért vannak, hanem az emberekért” – összegzett.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?