Hivatalos: átment a bizalmatlansági indítvány, megbukott a kormány (Percről percre)

Florin Cîțu mögül már kivonult a kormány egy része | Fotó: gov.ro

A legfőbb ellenzéki alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványról szavazott a parlament két háza kedden, a délben kezdődött együttes ülésen. A Florin Cîțu által vezetett kabinet megbuktatásához elegendő lett volna, ha a képviselők és szenátorok több mint fele – minimum 234 törvényhozó – megszavazza a bizalmatlansági indítványt. Az indítvány 281 szavazatot kapott. Az eseményeket percről percre követtük a folyamatosan frissülő hírfolyamunkban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
15:17

Hivatalos: megbukott a kormány

Daniel Suciu, a hábizottság titkára ismertette a szavazás eredményét: a 465 törvényhozóból jelen volt 318, szavazott 281, az érvényes szavazatok száma 281, a bizalmatlansági indítványt támogatta 281 szavazó.

Ezzel élő hírfolyamunkat lezárjuk, köszönjük a figyelmet, kövessék további híreinket!

15:04

281 voks?

A PSD és az USR PLUS forrásai szerint 281 támogató szavazatot kapott az indítvány, ha ez igaz, a kormány megbukik. (Digi24)

14:58

Források: több mint 250-en szavaztak a kormány ellen

Sajtóforrások szerint megvan a szükséges szavazatszám a PSD bizalmatlansági indítványának elfogadására: 250 parlamenti képviselő és szenátor szavazta meg a kezdeményezést.  Mint ismert, az indítvány elfogadásához legkevesebb 234 szavazatra lett volna szükség.

14:55

Véget ért a szavazás

Véget ért a szavazás, a két ház egyesített házbizottsága elvonul megszámolni és hitelesíteni a voksokat.

14:52

USR PLUS: átmegy az indítvány

Az USR PLUS párhuzamos szavazatszámlálása szerint a bizalmatlansági indítvány megkapta a minimálisan szükséges 234 támogató voksot, bár a szavazás még nem ért véget. A PSD-nek, az USR PLUS-nak és az AUR-nak együttesen 280 törvényhozója van. (Digi24) 

14:49

Ez a 44. bizalmatlansági indítvány

A rendszerváltás óta a mostani a 44. bizalmatlansági indítvány Romániában. A bukaresti parlament eddig öt kormányt váltott le. (MTI)

14:19

Az RMDSZ törvényhozói nem szavaznak

Az RMDSZ törvényhozói zömmel jelen vannak a vitán, de nem szavaznak – írta a szövetség közleménye.

14:16

A kormány tagjai nem szavaztak

A kormány tagjai – köztük az RMDSZ-es Kelemen Hunor, Cseke Attila és Tánczos Barna – nem szavazatak. Tánczos Barna jelen sem volt, mint ahogy Antal István szenátor sem.

14:13

Șoșoacă: remélem, legközelebb beletehetem a hullazsákba

Diana Șoșoacă, a botrányairól hírhedt – még az USR számára is vállalhatatlan – hírhedt szenátor gyilkosoknak nevezte a Cîțu-kormány tagjait. A korábban a parlamentben hullazsákkal megjelenő Șoșoacă azt mondta, hogy megkérdezték tőle, miért nem hozta a zsákot, mire azt felelte, „remélem, amikor legközelebb behozom, beletehetem magát, és ráhúzhatom a cipzárt”. A házelnöknek kellett fegyelemre intenie.

14:13

Véget ért a vita, kezdődik a szavazás

Véget ért a bizalmatlansági indítvány vitája, hamarosan kezdődik a szavazás fehér és fekete golyókkal. Ludovic Orban szerint a szenátorok kezdik a voksolást.

13:43

Firea: ez nem személyes ügy

Gabriela Firea (PSD) szerint a bizalmatlansági indítvány nem személyes ügy. „Nincs bajunk magával, Florin Cîțuval, nem gyűlöljük magát, miniszterelnök úr, csak nem tarjuk már jónak mint miniszterelnököt. Ez nem Cîțu-ellenes szövetség, hanem a normalitás szövetsége” – mondta a pulpitusról.

13:33

Az USR–PLUS Dacian Cioloșt javasolja majd miniszterelnöknek

Az USR–PLUS-szövetség támogatja a PSD bizalmatlansági indítványát, és a szavazás utáni tárgyalásokon Dacian Cioloș pártelnököt javasolják a kormányfői tisztségre – nyilatkozta a központi sajtónak Dan Barna. (Digi24)

13:19

Grindeanu: az USR PLUS vállalja a felelősséget

Sorin Grindeanu, az USR PLUS első alelnöke felszólalását az USR PLUS-nak címezte. „Ismerjék el nyilvánosan, hogy hibáztak, amikor beléptek a kormánykoalícióba, és szavazzák meg a PSD bizalmatlansági indítványát" – szólította fel őket.

13:15

Szabó Ödön: a felelőtlenség tovább mélyítheti a válságot

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakció-vezetőhelyettese szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtása az ellenzéki demokratikus és alkotmányos joga, de azt is feltételezi, hogy a kormánybuktatók alternatívát is kínálnak. „Mi ez az alternatíva?” – tette fel a kérdést. A képviselő szerint felelőtlenség e nélkül kormányt buktatni. 

13:13

Simion: nem vesztegetünk időt Cîțura

George Simion (AUR) parlamenti képviselő szerint Florin Cîțu már a múlté, ezért „nem vesztegetünk időt rá”, és visszaadta a szót.

13:10

Dan Barna: megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt

Dan Barna volt miniszterelnök-helyettes szerint Florin Cîțu szétverte a koalíciót. Szemére vetette, hogy a PNL-kongresszust 5000 fő részvételével tarották meg, majd utána bejelentették a járványügyi intézkedések szigorítását. „Megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt” – mondta.

13:09

Fenechiu: a felelős politikusok nem szavazzák meg az indítványt

Daniel Fenechiu (PNL) parlamenti képviselő bírálta a bizalmatlansági indítvány benyújtóit, különösen az USR PLUS-t, és kijelentette, hogy a felelős politikusok nem fogják azt megszavazni.

13:06

Kelemen Hunor: a kormánykoalíció helyreállítása lenne a legjobb döntés

Az RMDSZ számára a legfontosabb, hogy újraépítsék a kormánykoalíciót – nyilatkozta a bukaresti sajtónak Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a bizalmatlansági indítványról való szavazást megelőzően. Hozzátette, egy szakértői kormány felállítása nem lenne működőképes, csakis politikai alapon felállított alakulat lehet kormányzóképes, míg az előrehozott választások megtartásának egy vagy két év múlva lenne értelme. Mind mondta, normális esetben a bizalmatlansági indítványt előterjesztőknek megfelelő alternatívával is elő kellene állniuk a kormányzásra, de véleménye szerint ez nem történhet meg. (Hotnews)

12:58

Ciolacu: a kormány nem érzi át az emberek problémáit

Marcel Ciolacu szerint a kormány elszakadt a valóságtól, nem érzi át az emberek problémáit, azt, hogy nincs kenyérre pénzük, vagy nem tudják majd kifizetni télen a fűtésszámláikat. Dan Barna volt miniszterelnök-helyetteshez fordulva azt mondta: esélye van most az USR-nek jóvá tennie a hibáját, hogy „cinkosa volt ennek a kormánynak”.

12:53

Ciolacu: 12 kórháztűz volt a PNL-kormány mandátuma alatt

Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint ma „igazságot teszünk”, a „Cîțu-kormány hazamegy”. Az ellenzék pártelnök a PNL szemére hányta, az ország érdekei helyett a belső választással voltak elfoglalva, és Iohanisszal az élen „emberéletekkel golfoztak”. Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban 12 kórháztűz volta, amelyben páciensek hunytak el, amire csak annyit tudott reagálni Iohannis államfő, „hogy a román állam csődöt mondott az állampolgárai megvédése terén”. „Nem az ország, hanem ti mondtatok csődöt!” – kiáltotta.

12:51

Ciolacu: Orban miért nem figyelmeztette Iohannist a maszkviselésre?

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke felszólalása előtt megjegyezte: a PNL tisztújító kongresszusán Ludovic Orban miért nem figyelmeztette Klaus Iohannis államfőt a maszkviselési kötelezettségre? „Mi alig 500-an vagyunk itt, önök ötezren voltak" – mondta.

12:46

Cîțu: nem vagyunk tökéletesek, de felelősek vagyunk

Florin Cîțu miniszterelnök kifejtette: a PNL nem tökéletes párt, de felelős. Az AUR-t „erőszakos, botránhyős” pártnak nevezte, amelynek egyetlen célja „Románia romba döntése”. Cîțu befejezte – egyelőre – a beszédét, de hagyott időt a többi párt felszólalójának a reagálására.

12:39

Cîțu: az USR PLUS megtalálta a helyét

Florin Cîțu szerint a magár „reformistának” nevező USR PLUS az „őt megillető helyre” került. „A szocialistákkal és a szélsőséges, vírustagadó és oltásellenes AUR-ral pendülnek egy húron” – mondta.

12:33

Cîțu: az USR PLUS elismeri a hozzá nem értését

A miniszterelnök szerint az USR PLUS, ha megszavazza a PSD bizalmatlansági indítványát, „nyilvánosan elismeri, hogy miniszterei inkompetensek” voltak. „De ami a legjobban fáj: gúnyt űztek az egészségügyből, a koronavírus-járvány kellős közepén cserben hagyták az egészségügyi rendszert” – mondta. (A Cîțu által menesztett Vlad Voiculescu, majd a lemondott Ioana Mihăilă is USR PLUS-os volt – szerk. megj.)

12:30

Cîțu: az elmúlt harminc év legmérgezőbb szövetsége ez

Florin Cîțu miniszterelnök szerint „az elmúlt harminc év politikájában a legmérgezőbb ez az USR PLUS–PSD–AUR szövetség”.

12:28

Cîțu: csalódtam az USR-ben

Florin Cîțu miniszterelnök a „védőbeszéde” elején csalódását fejezte ki, amiért az USR PLUS „hátba támadta” azt a kormányt, amelyiknek tagja volt. „A megoldás kulcsa az USR-nél volt, mert csak új minisztert kellett volna javasolnia, de nem tette. Új miniszterelnököt akarta, biztos olyat, aki szemet huny a tetteik felett” – mondta Cîțu.

12:25

PSD: a PNL – USR PLUS – RMDSZ-kormány csődbe taszította az országot

A PSD szerint a hárompárti koalíció csődbe vitte az országot, mély válságot idézett elő a hitelek felvételével, emellett a kormány szemére vetették a koronavírus-járvány rossz kezelését. Florin Cîțunak felhánytorgatták, hogy 21 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban megbírságolták ittas vezetésért.

12:24

Fejre esett Supermannel üzent a PSD a miniszterelnöknek

A bizalmatlansági indítványt benyújtó Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden egy fejre esett Superman-bábuval érkezett a parlament két házának együttes ülésére. A PSD ezzel akarta jelezni, hogy az önmagát egy Instagram-alkalmazásban a szuperhőssel azonosító Florin Cîțu és kormánya meg fog bukni.Fotó: Agerpres

12:16

Felolvassák a bizalmatlansági indítványt

Lucian Romașcanu (PSD) olvassa fel a bizalmatlansági indítványt. Szerinte „csak erős idegzetűek” figyeljenek.

12:13

Senki sem vonta vissza az aláírását

A bizalmatlansági indítványról a benyújtók közül senki sem vonta vissza a támogató aláírást – állapította meg Ludovic Orban. Meghatározták a felszólalási időket  parlamenti képviselet arányában. A kormányfő egy órát kap, az RMDSZ-nek 5 perc jut majd.

12:12

Orban: mindenki tegye fel a maszkot

Ludovic Orban képviselőházi elnök felszólította a jelenlévőket, hogy a járványügyi szabályoknak eleget téve viseljenek maszkot. Egyesekben nemtetszést váltott ki a kérés.

12:11

A létszám: 297

297 képviselő és szenátor van jelen, a nagy többség elfogadta a napirendet.

12:10

Főhajtás a koronavírus áldozatai előtt

A törvényhozók egy perces néma főhajtással adóztak a koronavírus-járványban elhunyt egészségügyi dolgozók emlékének.

12:08

Gyülekező a parlamentben

Az ülést képviselőház és a szenátus elnöke vezeti, Ludovic Orban (PNL), illetve Anca Dragu (USR PLUS). A törvényhozók még csak gyülekeznek a 12 órára meghirdetett ülésre.

12:00

A kormányválsághoz vezető út

Miután az őszi parlamenti ülésszak első napján Florin Cîțu a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR PLUS) tiltakozása ellenére, és annak egyik miniszterét leváltva vitte át az Anghel Saligny Településfejlesztési Programot, az USR PLUS megvonta a politikai támogatást Florin Cîțutól, és a miniszterelnök leváltását kérte koalíciós partnereitől.

Mivel a kormány fő erejét jelentő Nemzeti Liberális Párt (PNL) ezt elutasította, az USR PLUS miniszterei kiléptek a kormányból, és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítvány nyújtottak be az immár csak a PNL és RMDSZ alkotta kormány ellen. Ez ellen Cîțu emelt alkotmányossági kifogást, aminek a taláros testület részben helyt adott, ezért a PSD benyújtotta a saját bizalmatlansági indítványát, amiről kedden szavaznak.

A PSD, az USR PLUS és az AUR több szavazattal rendelkezik a parlamentben, mint a PNL és az RMDSZ a nem magyar kisebbségek frakciójával közösen, de az ellenzékiek között sincs egyetértés, folyton kétségbe vonták egymás kormánybuktatási szándékának hitelességét.

Kapcsolódók

Kimaradt?