Kelemen Hunor: a kormánykoalíció helyreállítása lenne a legjobb döntés

Az RMDSZ számára a legfontosabb, hogy újraépítsék a kormánykoalíciót – nyilatkozta a bukaresti sajtónak Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a bizalmatlansági indítványról való szavazást megelőzően.

Hozzátette, egy szakértői kormány felállítása nem lenne működőképes, csakis politikai alapon felállított alakulat lehet kormányzóképes, míg az előrehozott választások megtartásának egy vagy két év múlva lenne értelme.

Mind mondta, normális esetben a bizalmatlansági indítványt előterjesztőknek megfelelő alternatívával is elő kellene állniuk a kormányzásra, de véleménye szerint ez nem történhet meg.

Hozzátette, Klaus Iohannis a szavazást követően tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat, és ekkor derül majd ki, hogy kiknek van meg a kapacitásuk arra, hogy kormányozzanak. Kelemen Hunor szerint „le kell állítani ezt a cirkuszt, amely az utóbbi időben túlságosan elharapódzott. A televízióban tett hangzatos nyilatkozatok nem segítenek semmit”.

„Számunkra az a fontos, hogy a koalíciót helyreállítsuk. És ha nem, akkor meg kell találnunk a lehetőséget arra, hogy egy kisebbségi kormány is dolgozhasson a parlament támogatásával” – mutatott rá. A legfontosabb teendők között említette a jövő évi országos költségvetés kidolgozását és a növekvő energiaárak szabályozását.

Meglátása szerint őszintétlenségre vallana, ha a választások után kevesebb mint egy évvel szakértői kormány venné át a hatalmat. Hozzátette, előrehozott választások magtartása legközelebb egy vagy két év múlva lenne indokolt, de addig is az országot kormányozni kell.

(Címlapkép: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?