Nemzetközi sajtóvisszhang: egészségügyi válság közepette buktatták meg a Cîţu-kormányt

Részletesen beszámoltak kedd délután a fontosabb nemzetközi hírügynökségek a Florin Cîţu vezette kormány bukásáról. Tudósításaikban kiemelik, hogy a parlament a járvány okozta egészségügyi válság körülményei között szavazta meg a bizalmatlansági indítványt.

Florin Cîţu a parlamentben, a bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán | Fotó: MTI/Bárányi IldikóRománia: egészségügyi válság közepette bukott a kormány című beszámolójában a France Presse hírügynökség azt írja, hogy „Florin Cîţu miniszterelnök, egy 49 éves volt bankár, a jobboldal és a baloldal számára egyaránt fekete báránnyá vált”.

Az AFP tudósítása szerint a koalíció volt tagja, a jobbközép USR, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szélsőjobb AUR vállvetve szavazták meg a kormány menesztését. A hatalmon lévő liberálisok (PNL) bojkottálták a parlamenti szavazást, és felelőtlen magatartással vádolták a másik három pártot.

A Reuters is azt emeli ki, hogy „az USR összefogott az ultranacionalista AUR-ral és a szociáldemokratákkal Cîţu eltávolítása érdekében”.

Tudósításában a DPA emlékeztet: az USR azután távozott a kormányból, hogy az államfő által támogatott miniszterelnök menesztette két miniszterét. Hozzátették: az USR azzal vádolja Florint Cîţut, hogy vonakodik végrehajtani a reformokat és autoriter módon irányítja a kabinetjét.

Kapcsolódók

Kimaradt?