Dacian Cioloş: nem előlegezünk bizalmat egyetlen kisebbségi kormánynak sem

Fotó: AgerpresAz USR nem előlegez bizalmat egyetlen kisebbségi kormánynak sem az elnökük, Dacian Cioloş szerint.

A parlamentben nyilatkozó politikus kedden újságíróknak elmondta: pártja csakis egy olyan kormányt támogat, amelyik felvállalja a szükséges reformokat. Az USR jelenléte egy ilyen kormányban szavatolni fogja a reformok végrehajtását - tette hozzá. Dacian Cioloş ismételten megerősítette, hogy pártja nem támogatja egy technokrata kormány felállítását. Volt miniszterelnöki tapasztalatára hivatkozva azzal érvelt, hogy egy szakértői kormánynak korlátozott a mozgástere. 'Ez a megoldás a parlamenti politikusok kudarcát jelentené' - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az USR nem fontolgatja Klaus Iohannis államfő felfüggesztését. Ez a lépés szerinte semmiképpen nem viszi közelebb a pártokat egy parlamenti többség kialakításához.

Dacian Cioloş beszélt arról is, hogy a koalícióba való visszatérése esetén az USR ragaszkodik a korábbi minisztereihez, bármennyit is bírálta ezeket a tárcavezetőket Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az esetleges miniszterjelöltekről a párt vezetősége fog dönteni.

Arra a kérdésre, miszerint tárgyalóasztalhoz tudnak-e ülni újra a liberálisokkal a bizalmatlansági indítvány vitájának hevében elhangzott kölcsönös vádaskodások után, Dacian Cioloş úgy reagált: az USR érettebb párttá vált az utóbbi időszakban, különösen az elmúlt egy évben. "Mi bizonyos célkitűzések teljesítésére kaptunk megbízást a választóinktól. Ha vannak olyan komoly partnereink, akikkel tárgyalni tudunk ezekről a célkitűzésekről, akkor félretesszük az ilyen-olyan nyilatkozatokat. Vagyunk annyira érettek, hogy komoly emberekkel konkrétumokról tárgyaljunk" - jelentette ki. 

Kapcsolódók

Kimaradt?