Véget ért Kovács Zsófia olimpiája, a megsérült tornászt cserélni kell

Nem fog tudni versenyezni a párizsi olimpián Kovács Zsófia – jelentette be pénteken a Magyar Tornaszövetség. Közleményükben arról tájékoztattak, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal együtt kezdeményezték, hogy Székely Zója szerepeljen helyette felemáskorláton.

A cserével kapcsolatos hivatalos procedúra elkezdődött, a végső szót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Torna Szövetség és a párizsi szervezőbizottság mondja ki, magyaráztak.

Emlékeztettek, a harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemáskorláton volt érdekelt a párizsi olimpián, de a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde. A háromszoros Európa-bajnok péntek reggel MRI-vizsgálaton vett részt a francia fővárosban, az eredmény ismeretében a magyar orvosi stáb döntött, hogy Kovács térdfájdalmai miatt nem állhat vasárnap a szerekhez.

Fotó: Magyar Tornaszövetség/Facebook

Az MTI felidézte, hogy Kovács korábban tavaly térdsérülés miatt nem vehetett részt az októberi világbajnokságon sem. Műteni kellett és bár felépülése a tervek szerint haladt idén májusban kihagyta az Európa-bajnokságot, továbbá az országos bajnokságon és a világkupaversenyeken sem indult. Székely Zója mindegyiken ott volt.

A magyar szövetség válogatási elvei szerint kettejük között június végén a bukaresti nemzetközi versenyen felemáskorláton dőlt el a nem névre szóló olimpiai kvóta. A román fővárosban a selejtezőben Székely ért el magasabb pontszámot, Kovács csak első számú tartalék volt, végül mégis szerepelhetett a döntőben, ahol megelőzte Székelyt – ecsetelte a hírügynökség.

A magyar tornász csapatot Mészáros Krisztofer, Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge alkotja még az olimpián. A férfiak selejtezőit szombaton, a nőkét vasárnap rendezik.

A Magyar Tornaszövetség közlése alapján a nemzetközi testület jóváhagyta a cserét, így Székely Zója szombaton utazik Párizsba. Nem lesz könnyű helyzetben, hiszen egy napja lesz arra, hogy akklimatizálódjon a szerekhez, felvegye a ritmust. „De tapasztalt, jó versenyző, így remélem, megoldja” – mondta Draskóczy Imre. A szövetségi kapitány szerint Kovácsot nagyon megviseli a helyzet, de bízik abban, hogy fel tud majd állni „ebből a gödörből” és felépülése után, egy hosszabb, nyugodtabb felkészülést követően ismét régi formáját hozza majd.

Székely Zója bár boldog, hogy az olimpiai részvétellel teljesül egy álma, de öröme nem felhőtlen, mert mindez egy sérülés miatt történik. „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a lehető legjobb formámat hozzam, és mentálisan is készen álljak. (…) Az élet, a sors megadta ezt a lehetőséget, szeretnék élni vele, persze jobb lett volna, ha nyugodt körülmények között tudok készülni, főleg mentálisan, de az adott szituációhoz képest így is megpróbálom a lehető legjobb gyakorlatot bemutatni” – idézte a szövetség közleménye a tornászt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?