Remények a fények városában – fellobban a 33. olimpia lángja

A péntek esti rendhagyó megnyitóval hivatalosan is elkezdődik a párizsi nyári olimpia. Az ötkarikás játékok száz év után tértek vissza a francia fővárosba, ahol fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ezrek küzdenek majd a dobogós helyekért. Köztük Románia és Magyarország képviselői is, akik túlszárnyalnák a tokiói eredményeket.

„Egyedül gyorsabbak vagyunk, együtt messzebbre jutunk” – ez a mottójuk az olimpiai „Frígeknek” (Phryges), azaz az idei ötkarikás játékok kabalafiguráinak, amelyeket a hagyományos frígiai sapkák ihlettek, a szabadságot jelképezve. A francia lobogó színeit viselik, az ötkarikás játékok logójával és az elmúlt években már gyakorta visszaköszöntek a párizsi játékokhoz kapcsolódó eseményeken.

Fotó: MTI

Csakhogy most a több éves várakozás véget ért, a pénteki esti rendhagyó megnyitóval hivatalosan is elkezdődik a 33. nyári olimpia Párizsban. Ott, ahol száz évvel ezelőtt is megrendezték a sportolók csúcseseményét. A szervezők igyekeztek emlékezetessé tenni az idei seregszemlét, céljuk, hogy a „fények városa” még fényesebben ragyogjon az elkövező napokban. Emiatt is döntöttek úgy, hogy a megnyitót nem a francia főváros legnagyobb stadionjában, hanem a Szajna partján rendezik meg, míg a részvevő sportolók csónakon vonulnak fel a folyón.

Mivel a párizsi olimpia biztonsági kockázatot jelent, az óvintézkedések elképesztő méreteket öltöttek, több tízezer rendfenntartó felügyeli a környéket. A helyiek ennek nem örülnek túlzottan, mint ahogyan annak sem, hogy több eseményt is a városban szerveznek majd meg az elkövetkezendő napokban.

Egészen augusztus 11-ig több mint tízezer sportoló küzd az olimpián a 32 sportágban kiosztásra váró 329 éremért. Az amerikaiak és a házigazda franciák csapata a legnépesebb, de sok ausztrál, német, japán, kínai, spanyol, olasz és brit sportolót is láthatunk majd. A menekültek csapatában 35, többségében szír, iráni és afgán versenyző indul, míg az orosz és fehérorosz sportolók csak semleges színekben versenyezhetnek.

Ezen az olimpián mutatkozik be a sportágak között a breaktánc, de gördeszka és a szörf, ugyanakkor a baseball és a karate kikerült a műsorból. A szörfversenyeket egyébként Tahitin rendezik.

Schmidt Ádám: nem mindig az a győzelem, ha valaki első helyezett

Magyarország az elmúlt húsz esztendő legnagyobb létszámú olimpiai csapatával képviselteti magát a párizsi seregszemlén. A Team Hungary 180 főt számlál – 93 férfi és 87 nő –, így övék a 15. legnagyobb küldöttség az idei olimpián. Összesen 21 sportágban lesznek érdekeltek.

„Ez egyrészt nagy büszkeség és elismerés az országnak, másrészt pedig nagyon erőteljes magyar sportról tesz tanúbizonyságot. Remélhetőleg ez az eredményességben is meglátszik majd valamilyen formában” – fogalmazott Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár az M1 közszolgálati csatornának. Közölte, a sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote hétfői becslése 23 magyar érmet – 7 arany, 6 ezüst, 10 bronz – előlegezett meg a magyarországi versenyzőknek, amivel a sportvezető is elégedet lenne. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem mindig az a győzelem, ha valaki első helyezett, hanem az is, ha olyan teljesítményre képes, amelyre korábban még sosem, számolt be a sportvezető tévécsatornának adott nyilatkozata alapján az MTI.

Fotó: MVLSZ/ Kovács Anikó

„Természetesen örülnék neki, ha eredményesebb lenne a szereplés, mint Tokióban, így a 23 érmet én elfogadnám. Négy sportágtól bizton várhatunk érmet, akár aranyat is, ezek a kajak-kenu, az úszás, a vívás és a birkózás. Ide vehetjük még a vízilabdát, ahol a férfi és a női válogatottunk is érdekelt lesz, ugyanakkor a végső helyezés apróságokon múlhat majd” – ecsetelte Schmidt Ádám.

A magyar küldöttségből éremesélyesnek számít még atlétikában a kalapácsvető Halász Bence, de cselgáncsban, öttusában és taekwondóban is kilátás van dobogós helyezésre.

Túlszárnyalnák a tokiói eredményeket

A Gracenote amúgy a párizsi seregszemlén is az amerikaiaktól várja a legtöbb dobogós helyezést, 112 éremre becsülte az Egyesült Államok küldöttségét, míg Kína 86, Nagy-Britannia pedig 63 éremmel szerepel a képzeletbeli dobogón. A házigazdáknak 60 érmet jósolnak, közel kétszer annyit, mint amennyit legutóbb a tokiói játékokon szereztek, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy házigazdaként népesebb csapattal küzdenek. Magyarországot áprilisban még csak 19 éremmel „jegyezte” a Gracenote, amelyik akkor Romániát tíz éremmel a virtuális összesített 25. helyére sorolta. Azóta már nyolc dobogós helyezésre módosult a becslés a Team Romania esetében, de a korábbi két aranyérem helyett már négyet „előlegeztek” meg a csapatnak.

Természetesen ebből kettő megszerzésére az úszófenomén David Popovici esélyes úgy 100, mint 200 méteres gyorsúszásban. Az olimpiai címet még a mesterséges intelligencia is megadta neki, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a női nyolcpárevezős kormányos hajóról sem evezésben, mint ahogyan kajak-kenuban Cătălin Chirilă, súlyemelésben Loredana Toma és Mihaela Cambei, birkozásban Alin Alexuc-Ciurariu, ökölvívásban pedig Lăcrimioara Perijoc azok, akiket a Gracenote is dobogóra vár.

Fotó: COSR/Cristian Nistor

Evezésben ugyanakkor sokkal nagyobb az elvárás a romániai küldöttséggel szemben, kétpárevezésben is reális esélyeket dédelgetnek a fináléra nézve, de akár még tornában vagy asztaliteniszben is lehet bizakodni, bár utóbbi sportágban Szőcs Bernadettenek nagy kihívást jelent majd megtörni az ázsiaiak hegemóniáját.

Minden esetre Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (CORS) elnöke optimista volt a seregszemle előtt, szerinte a 107 tagú román küldöttség – amelyik a doppingolás miatt csütörtökön eltiltott Florentina Iușco kiesésével 106 tagúra fogyatkozott –, amely összesen 18 sportágban lesz érdekelt ezúttal nagyon jól felkészült és emlékezetessé teszik majd a párizsi olimpiát. A sportvezető az Agerpresnek leszögezte, hogy a tokiói játékoknál jobb eredményekre számít, ugyanakkor a realitások talaján maradva hat érem megszerzését fogalmazták meg elvárásként. „Az olimpiai játékok egy teljesen különleges verseny, tele izgalommal, lelki nyomással, kihívásokkal. A mostani helyzetet pedig nem hasonlíthatjuk össze azzal, ami 20-30 évvel ezelőtt volt, már csak azért sem, mert az érmet nyerő országot száma megháromszorozódott a 2000-es évek elejéhez viszonyítva. Nagyon erős a konkurencia, ezért is visszafogottnak kell maradnunk az elvárások terén” – magyarázta Covaliu.

Eseménydús kilátások

A párizsi játékokon már a hivatalos megnyitó előtt rendeztek rögbi-, labdarúgó- és kézilabdamérkőzéseket, de az íjászok számára is korábban kezdődött a seregszemle. Ha a labdarúgás első fordulója botránytól volt hangos, a női íjászok csütörtöki rangsoroló versenye során világrekord dőlt meg, amikor a 21 éves dél-koreai Lim Szi Hjon 694 pontra javította honfitársa, Kang Cse Jung öt évvel ezelőtti csúcsát.

Ilyen előjelek után eseménydús olimpiára számíthatunk. A rengeteg sportág és sportoló közül lehetetlen lenne az összes kiválóságot egyszusszra felsorolni. Tornasportban említhetjük például az amerikai Simon Bilest, aki tokiói visszalépése és kétéves pihenője után most Párizsban javítana éremrekordján. Ugyanakkor utolsó versenyére készül a 37 éves legendás jamaikai sprinter, Shelly-Ann Fraser Pryce is, míg az NBA-sztár LeBron James 2008 és 2012 után harmadik aranyérmét is megszerezné az Egyesült Államok kosárlabda-válogatottjával, amelyiknek keretében Kevin Durant történelmi ötödik olimpiai címére pályázik. Úszásban Kate Ledecky is rekordot dönthet az ötkarikás aranyérmek terén, ugyanakkor a grúz sportlövő Niko Salukvadze csúcsot jelentő tízedik olimpiai részvételét pipálhatja ki. Teniszben nagy csatára számíthatunk Rafael Nadal és Novak Djokovics részéről, de miután már önmagában az olimpiai kvótaszerzés is hatalmas teljesítmény, minden részvevő egy kicsit már győztesként versenyez majd.

Fotó: Agerpres

A párizsi játékokat szokás szerint az Eurosport és a román közszolgálati csatorna, a TVR közvetíti majd Romániában, de az előfizetős HBO Max platformon is lehet majd követni élőben. Ugyanígy az M4 Sport és a magyar közszolgálati csatorna is sugároz majd az olimpiáról.

A pénteken 21 órakor kezdődő megnyitót követően szombaton már több sportágban is szerveznek versenyeket, és már az első érmeket is kiosztják. Cselgáncsban (2), gördeszkában (1), országúti kerékpárban (2), műugrásban (1), rögbiben (1), sportlövészetben (1), úszásban (4) és vívásban (2) rendeznek döntőket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?