Koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak belga és ausztrál sportolókat, az olimpia szervezői nyugalomra intenek

Közvetlenül az ötkarikás játékok kezdete előtt több küldöttség is bejelentette, hogy sportolóik közül néhánynak pozitív lett a Covid-tesztje. A fertőzöttekre vonatkozó protokoll azonban korántsem olyan szigorú idén, mint az előző olimpián. Kicsi az esély arra, hogy ezek az esetek megzavarják a lebonyolítást.

A párizsi olimpia előtt először belga atlétákat diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, akiknek neveit a Belga Olimpiai Bizottság nem hozta nyilvánosságra. Később az ausztrál női vízilabda-válogatottnál jelentettek be öt játékos esetében pozitív tesztet.

Ezzel kapcsolatban viszont fontos leszögezni, hogy idén a protokoll korántsem olyan szigorú, mint a három évvel ezelőtti tokiói olimpia esetében. A megfertőződött sportolóknak jellemzően hűléshez, megfázáshoz hasonló tüneteik vannak, legtöbb esetben pozitív tesztjük ellenére is folytathatják az edzéseket, amennyiben jól érzik magukat.

Fotó: Ausztrál Vízilabda-szövetség/Facebook

Az ausztrál olimpiai küldöttég vezetője, Anna Mears a megállapított esetekkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a Covidot nem kezelik eltérően bármilyen más légúti megbetegedéstől, de megvan a protokolljuk arra, hogy minimalizálni próbálják az esetek számát. Ehhez hozzátartozik a maszkviselés és a csapattársaktól való elkülönítés, az edzéseket leszámítva. Külön szobában is kell aludniuk.

A fertőzések kockázatával kapcsolatban megszólalt az Amerikai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság tiszti főorvosa, Jonathan Finnoff. Elmondása szerint náluk öt különböző fázisban igyekszenek megelőzni a légúti fertőzések terjedését.

Az esetek ellenére a szervezők nem érzik veszélyben az olimpia zavartalan lebonyolítását. Nyugalomra intenek a fertőzésekkel kapcsolatban, de azt javasolják a küldöttségeknek, teszteljék sportolóikat mielőtt megérkeznének az olimpiai faluba. A helyszínen ezúttal nem kötelező a maszkviselet, viszont különböző helyszíneken lehetőség van a kézfertőtlenítésre, figyelve ezzel a megfelelő higéniai körülmények biztosítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?