Megnyitott az olimpiai falu – a romániai sportolók eskütételük után kormánytámogatást kaptak

Hivatalosan is megnyitotta kapuját Párizsban az olimpiai falu, ahová csütörtökön pár száz sportoló már be is költözött. Románia küldöttsége majd csak később csatlakozik hozzájuk, de az esküt már letették, a kormány pedig támogatást is biztosított számukra az ötkarikás játékokon való szerepléshez.

Nyolc nappal a nyári ötkarikás játékok július 26-ai megnyitója előtt brazilokat és ausztrálokat fogadtak a Párizsban csütörtökön megnyitott 330 ezer négyzetméteren elterülő olimpiai faluban, amelyet összesen 14 500 személy elszállásolására terveztek. A sportolók mellett alkalmazottak és önkéntesek is lesznek majd az épületekben. „Olyan lesz, mint egy igazi méhkas” – mondta Laurent Michaud, a falu igazgatója.

Az olimpiai falu csütörtöktől várja a sportolókat | Fotó. COSR

Ott lakik majd Románia küldöttségének a többsége is, kivéve az úszó David Popoviciot és az evezősöket, akik – mint korábban írtuk – külön szállást választottak.

A romániai olimpiai csapat szerda este tette le az olimpiai esküt, amikor Klaus Iohannis államfő a bukaresti Cotroceni palotában köszöntötte őket. Az elnök az állam nevében megköszönte a sportolók eddigi eredményeit és további sikereket kívánt nekik. „A sport eltörli a gátakat, kultúrákat egyesít, a nemzetek között együttműködést, a szolidiritást, a békét és a toleranciát népszerűsíti akkor, amikor az egyedüli dolog, ami valóban számít az a tehetség, a komolyság és a munka. (…) Országunk nagykövetei lesztek, és örvendek, hogy ilyen sokan vagytok, akik becsülettel és büszkeséggel viselik az ország színeit” – mondta Iohannis, aki átadta a nemzeti lobogót Ionela és Marius Cozmiucnak, akik a küldöttség zászlóvivői lesznek a jövő pénteki megnyitón.

Fotó: COSR

A hét folyamán Marcel Ciolacu kormányfő is felkereste a párizsi játékokra készülő olimpikonokat az izvorani-i és a snagovi edzőtáborban, hogy sok sikert kívánjon nekik, emlékeztetve őket, hogy korábban már jóváhagyták a jutalmazásuk értékének a megemelését. Ugyanakkor a csütörtöki kormányülés elején bejelentette azt is, hogy 32 millió lejt utalnak az Országos Sportügynökségnek (ANS) a párizsi olimpiai játékokon részt vevő sportolók támogatására.

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) elnöke szerint „sportolóink erősek, jól felkészültek és felállnak majd a dobogóra”. A párizsi játékokon Románia 108 sportolóval vesz részt.

Noha a belépők értékesítése terén már hetekkel ezelőtt megdőlt a rekord, a szervezők bejelentése alapján 1,2 millió jegy még gazdára vár. Csütörtökön 50 ezer új jegyet bocsátottak eladásra, többségük az úszó- és az atlétikai versenyekre. A franciák összesen 10 millió jegyet szeretnének értékesíteni a nyári játékokra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?