Letette az olimpiai esküt a magyar csapat

Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten a július 26-án kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat. A piros-fehér-zöld küldöttség zászlóvivői Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó lesznek a megnyitón.

Magyarország csapata letette az olimpiai esküt a július 26-án kezdődő párizsi ötkarikás játékokra. Az MTI beszámolója alapján a fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó mondta el a budapesti Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen, melyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjében azt kérte a sportolóktól: ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg az olimpiai szereplést annak érdekében, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. Azt kívánta a jelen lévő sportolóknak, hogy elmondhassák magukról: mindent megtettek. Úgy véli, hogy a játékok alapértéke nem változtak, a sportolók ugyanúgy a saját határaikat feszegetve versenyeznek, ugyanakkor az olimpiai mozgalom jelszava, a „gyorsabban, magasabbra, erősebben!” mostanra kiegészült az „együtt” szóval.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kifejtette, Magyarország „valódi sportnagyhatalom”, ezért nem véletlenül nagyok az elvárások, ugyanakkor ma már kijutni is nehéz az ötkarikás játékokra. Igazi csapatmunkának nevezte, hogy szép számú képviseletük lesz a francia fővárosban, hiszen eddig 21 sportágban, 180 magyarországi sportoló váltott jegyet az olimpiára. Az államtitkár azt üzente a sportolóknak, hogy pályafutásuk mérföldkövéhez érkeztek, és minden honfitársuk mögöttük áll majd. „Ne csak a teljesítményetekkel hívjátok fel magatokra a figyelmet, hanem mutassatok példát sportszerűségből és emberségből is. (…) Hajrá magyar sport, hajrá magyarok” – mondta Schmidt.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ünnepség során azt is bejelentették, hogy a párizsi játékok megnyitóján Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd a magyar zászlót. A hírügynökség beszámolója alapján a tokiói játékokon bronzérmet nyert dzsúdós élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja a felkérést, számára az nagyjából egy olimpiai éremmel egyenértékű.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?