Fellobbant a párizsi olimpia lángja

Fellobbant kedden az idei párizsi olimpia lángja. Az ünnepélyes ceremóniát a hagyományokhoz hűen a görögországi Olümpiában, Héra istennő templománál tartották, ahol „papnőként”, korhű jelmezbe öltözve Mary Mina görög színésznő a napfény segítségével gyújtotta meg a fáklyát, és adta át a lángot Stefanos Douskos, olimpiai bajnok evezősnek. Ő az idei játékoknak otthont adó franciákat képviselő úszónak, Laure Manaudounak továbbította a nyári csúcsesemény jelkét.

A láng szászegy nappal a párizsi játékok kezdete előtt lobbant fel. Az esemény alkalmával tartott beszédében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felidézte, hogy a modernkori játékok atyja, Pierre de Coubertin báró átültette a béke és a remény sport általi népszerűsítését az olimpiákba. A sportdiplomata szerint az olimpia zarándoklat a múltba, de a jövőbe vetett hit is egyben, számolt be az Agerpres.

Fotó: a párizsi olimpia hivatalos Facebook-oldala

Romániát az eseményen Mihai Covaliu, az olimpia- és sportbizottság (COSR) elnöke képviselte, ugyanakkor a házigazdák meghívására Maricica Puică olimpiai bajnok atléta, valamint Radu Frunteș, a Román Olimpiai Akadémia brassói szervezetének igazgatója is részt vettek a ceremónián.

Mint korábban írtuk, a láng tizenegy napon át marad Görögország területén, majd hajóval Marseille régi kikötőjébe szállítják május 8-ra, hogy onnan folytassa tovább az útját Párizsba, a július 26-i megnyitóra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?