Párizsi olimpia: Mutatjuk az erdélyi magyarok programját

Incze Kriszta érmet szerezne, Szőcs Bernadette-re hosszú versenyprogram várhat, Molnár Ede élne a váratlanul jött lehetőséggel. Az alábbiakban összefoglaljuk, kit mikor lehet majd követni a következő hetekben zajló ötkarikás játékokon.

Románia 107 sportolóval képviselteti magát a párizsi olimpián, tizennyolc sportágat lefedve. A küldöttség tagjai között öt erdélyi magyar származású versenyzőt találunk, akikre a következő két és fél hétben életük egyik legnagyobb sportélménye vár.

Szőcs három számban is indul

Sok szerep várhat az olimpián a marosvásárhelyi asztaliteniszezőre, Szőcs Bernadette-re. Egyéniben, csapatban és vegyespárosban is elindul, az országos szövetség elnöke szerint ebben a sportágban minden eddiginél nagyobb esély mutatkozik az éremszerzésre a román küldöttség számára. Ami Szőcs programját illeti, a három versenyszám miatt elég sűrű lehet, július végén kezdheti meg szereplését vegyespárosban, legjobb esetben pedig akár augusztus tizedikén is játszhat még csapatban.

Incze Kriszta érmet szerezne

A sepsiszentgyörgyi birkózó, Incze Kriszta május elején utolsó lehetőségét kihasználva jutott ki az ötkarikás játékokra. Később elmondta a Maszolnak, mivel az olimpiai mezőnyben a kvalifikációval ellentétben csak tizenhat versenyző indul, jó forma esetén reális célnak tartja az éremszerzést.

A birkózás programja az olimpia második hetében kezdődik, a székelyföldi versenyző szabadstílusúak 62 kg-os mezőnyben indul, augusztus kilencedikén léphet először szőnyegre.

Váratlan lehetőség

Molnár Ede kijutásának története több szempontból eltér a többiekétől. A sepsiszentgyörgyi Európa-bajnok a román hegyikerékpár egyik kiemelkedő alakjának, Vlad Dascălunak kizárása után kapott kvótát az olimpiára. Utána megosztotta velünk, hogy a döntésről szülővárosában értesült, amikor éppen előadást készült tartani közönségének. Akkor azt is mondta, bár megdolgozott a részvételért és jogosnak érzi, fél ajándéknak tekinti a lehetőséget.

Nem sikerült jól számára az olimpia főpróbája, néhány héttel az esemény előtt a németországi Cross Country Eliminator világbajnokságon indult, ahol a huszonkettedik helyen végzett. Korábban viszont jó eredményeket ért el a világkupában, ami bizakodásra adhat okot a július huszonkilencedikére kitűzött versenyre.

Erős csoportban Vancsikék

A csapatsportokat tekintve csak a férfi vízilabda-válogatott képviselheti Romániát Párizsban. Tagja a keretnek a rutinos aradi származású pólós, Vancsik Levente is. Bár a román csapatnak éremszerzésre várhatóan nem lesz reális esélye, a játékos a februári világbajnokság után elmondta a Maszolnak, megmutatnák, hogy velük is számolni kell a mezőnyben.

Könnyű dolguk semmiképpen nem lesz a B csoportban, ugyanis a görögök ellen mutatkoznak be a tornán július 28.-án, később pedig Olaszországgal, Horvátországgal, Montenegróval és az Egyesült Államokkal is meg kell mérkőzniük.

Miklós Andrea síkfutásban áll rajthoz

A kolozsvári Miklós Andrea már a tavalyi budapesti atlétikai világbajnokságon bebiztosította részvételét az ötkarikás játékokra, azóta készülhet jó eredményeket elérni Párizsban. Idei legjobb ideje mindössze négy századmásodperccel marad el egyéni rekordjától, ráadásul azt júniusban futotta, tehát jó formában várja a versenyt. Augusztus ötödikén kezdheti majd meg szereplését az olimpián.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?