Sérüléseit és kétségeit is legyőzte az olimpiai kijutásért Incze Kriszta birkózó (INTERJÚ)

Bár izomszakadással és több nehézséggel kezdődött az év a sepsiszentgyörgyi birkózó, Incze Kriszta számára, a múlt heti isztambuli versenyen biztosítani tudta repülőjegyét Párizsba. Lelkileg terhet jelentett számára, hogy tudta, ez lesz az utolsó lehetősége elérni a célját, de végül nem hibázott. Hatalmas megkönnyebbülést és örömöt jelentett számára a kijutás, amely után néhány napig pihent, de hamarosan újrakezdi a felkészülést. Elérhető célnak látja az éremszerzést is az ötkarikás játékokon.

A Sepsi-SIC birkózója, Incze Kriszta tavaly szeptemberben beszélt a Maszolnak sportolói pályafutásáról és arról, hogy Tokió után ott szeretne lenni a párizsi olimpián is. Akkor már úgy érezte, jónéhány lehetősége van kiharcolni a részvételt, terveit és céljait viszont több előre nem látható tényező is befolyásolta, leginkább a váratlan sérülések.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

Mindezek ellenére végül sikerült megragadnia az utolsó esélyt, a május eleji törökországi kvalifikációs tornán összejött neki a kijutás. Néhány nappal hazaérkezése után elértük őt, az elmúlt hónapok alakulásáról és elért sikerének hátteréről kérdeztük.

„Tavaly a világbajnokság előtt lesérültem a térdemmel, az idei év elején pedig izomszakadás történt a vádlimban. Elég sok kimaradt a felkészülésből, az Európa-bajnokságot ki kellett hagynom, a második sérülés után négy-hat hét körül volt a gyógytorna. Szerencsére az erőnléti edzéseket ezeknek ellenére is meg tudtam csinálni, így nem rontott nagymértékben a teljesítményemen a helyzet”– idézte fel a történéseket Incze Kriszta, akinek visszatérése után két lehetősége maradt kiharcolni a kijutást.

Ezek közül az első a bakui verseny volt, ami végül nem sikerült neki jól, így a nyomás érthető módon megnőtt rajta, hiszen a május eleji isztambuli torna jelentette az utolsó esélyt számára.

„A bakui verseny után nagyon magam alatt voltam. Úgy éreztem, hogy fel vagyok készülve, meg tudom csinálni, magabiztos voltam, de sajnos hibáztam. Így nem sikerült akkor kijutni, egy hónapon keresztül rengeteget stresszeltem. Hullámvölgyeim is voltak, idegeskedtem azon, mi lesz, hogyha végül nem sikerül” – árulta el a birkózó, hogy érezte magát a két verseny között. Mint mondta, az isztambuli megmérettetés előtt a sorsolását sem akarta előre tudni, meccsről meccsre haladt a cél fele.

A múlt heti, kijutásról döntő torna előtti estén úgy érezte, szüksége van egy kis sírásra ahhoz, hogy kiadja magából a feszültséget, utána koncentráltan tudott odaállni a fontos naphoz. Sikerült is győzelemmel kezdenie Isztambulban.

„Amikor láttam, hogy a kínai ellenfél következik, kicsit megijedtem. Ő volt az a versenyző, akit szerettem volna elkerülni ezen a versenyen. Sikerült nyernem vele szemben is, utána már megkönnyebbültem. A fehérorosz ellen az elődöntőben már teljesen magabiztos voltam” – összegezte a törökországi mérkőzéseit a sportoló, aki számára felemelő érzést és boldogságot jelentett az olimpiai kijutás.

Úgy véli, az olimpián érmet szerezni könnyebb, mint kijutni oda, hiszen csak tizenhat sportoló fog részt venni a párizsi mezőnyben. Két győzelemmel már a dobogó közelébe lehet kerülni, így az éremszerzést elérhető célnak látja Párizsban.

„Ezen a héten még pihenek, maradt néhány szabadabb napom. Utána már megyek Marosvásárhelyre gyógytornára és fizikai felkészítésre. Két három hetet ott töltök, majd a román válogatottal utazunk Bulgáriába edzőtáborba. A hegyekben, kétezer méter magasság fölött fogunk felkészülni” – mondta el olimpia előtti terveivel kapcsolatban Incze Kriszta, aki fizikailag erősnek érzi magát az isztambuli verseny után, reméli technikailag is minél jobban fel tud majd készülni az ötkarikás játékokra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?