Incze Kriszta nélkül rajtolt Bukarestben a birkózó-Eb

Mintegy harminc olimpiai- és világbajnokkal a mezőnyben mondhatni a sportág krémje gyűlt össze Bukarestben, ahol hétfőn elkezdődött a birkózók Európa-bajnoksága.

Fotó: Román Birkózószövetség

A Román Birkózószövetség (FRL) elnöke, Răzvan Pîrcălabu szerint a hazai sportolók képesek lesznek a tavalyi kontinensviadalhoz hasonlóan legalább öt érmet szerezni, ugyanakkor ezt az idei Eb-t mintegy felmérőnek is tekinti az áprilisi- és májusi olimpiai selejtezőkre.

A hazai keretből hiányzik viszont a tavaly Zágrábban, 65 kg-ban bronzérmet szerző Incze Kriszta, aki sérülés miatt marad most le a hazai rendezésű tornáról. Megkeresésünkre elmondta, hogy négy hete izomszakadást szenvedett a vádlijában, és bár felépült, annyira még megfelelő az állapota, hogy szőnyegre lépjen az Eb-n. Az edzőkkel közösen döntöttek így, hogy ne kockáztassanak egy esetleges újabb sérülést, ami meghiúsíthatná az olimpiai részvételét. „Nehéz a számomra. (…) Saját magamat a döntőre, de mindenképpen a dobogóra esélyesnek láttam. Sajnos nem így történt” – vallotta be a Maszolnak háromszéki klasszis, aki azt is elismerte, hogy csalódottságában nem követte figyelemmel a sorsolást, hogy a többi versenyzők esélyeit felmérje. Inkább az áprilisi olimpiai selejtezőtornára összpontosít. Azt Azerbajdzsánban rendezik majd, és meglátása szerint orosz, bolgár, fehérorosz és azeri sportolók lesznek a legfőbb riválisai. Az ötkarikás kvótáért a döntőbe kell majd jutnia.

Fotó: Incze Kriszta Facebook-oldala/archív felvétel

De visszakanyarodva a bukaresti Eb-re, ott Románia egy harminc fős kerettel képviselteti magát, a seregszemlére pedig ingyenes a belépés a nézők számára a sportcsarnokba. Az edzőtermeket az alagsorban alakították ki, de a vártnál nagyobb számú részvétel miatt még egy külső teraszt is befedtek erre a célra. Erről Pîrcălabu tájékoztatta az Agerprest, rámutatva, hogy ott, ahol a nézőknek kellene bemenniük, most matracok vannak a sportolók számára. „Hogyan lehetséges, hogy 34 év óta még mindig nincs a fővárosban egy modern sportcsarnok.? Mi sportemberek folyamatosan hangsúlyoztuk a fontosságát, de senki sem mozdította meg érte a kisújját. Ha én holnap polgármester lennék, már csak azért is megcsinálnám, hogy úgy kerüljek be a történelembe, mint aki a csarnokot felépítette. Magyarországnak fele akkora a lakossága, mint Romániának, de csupán Budapesten van 4-5 ultramodern sportcsarnok” – hangoztatta a szövetség első embere, aki szerint szégyenletes, hogy eddig egyetlen bukaresti polgármester sem oldotta meg ezt a helyzetet. Megjegyezte azt is, hogy többletköltséggel jár számukra egy ilyen esemény megszervezése, mivel „kozmetikázniuk” kell a korszerűtlen helyszínt.

A február 18-ig tartó Eb-n hétfő délelőtt már rendeztek meccseket, de a hivatalos megnyitóünnepség 17 órakor lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?