Megéri Párizsnak, hogy olimpiát rendez?

Párizs készen áll az olimpiára, de hogy pénzügyi siker vagy kudarc lesz-e, az megosztja az elemzőket.

Készen állunk a nyári olimpiai játékokra – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, miután meglátogatta az olimpiai falut. Az ötkarikás játékok kereken száz év után tér vissza Párizsba, a szervezetőbizottságot elnöklő Tony Estanguet pedig hangsúlyozta, hogy mindvégig ambíciózusak voltak, hogy a nyár csúcseseménye „ragyogóvá tegye” Franciaországot.

Fotó: Nemzetközi Olimpiai Bizottság/Flickr

Ismeretes, hogy már a péntek esti megnyitó is grandiózusnak és rendhagyónak ígérkezik, hiszen ezúttal nem stadionban tartják, hanem a Szajnán, közel 300 ezer néző előtt. Pár ezer belépő még mindig megvásárolható a ceremóniára, de amint arra az Insidethegames.biz szakportál figyelmeztet, a szabadtéri rendezésnek nem mindenki örül, mint ahogyan annak sem, hogy több versenyt is a városban szerveznek. Az ezzel járó rendkívül szigorú biztonsági óvintézkedések és a forgalomkorlátozás kellemetlenséget okozhat a helyi lakosoknak és a turistáknak, a környékbeli vállalkozások pedig aggódnak amiatt, hogy mindez „példa nélküli” bevételkiesést jelent majd számukra. Estanguet szerint „némi kényelmetlenség” nélkül megvalósíthatatlan lenne a rendezés, és köszönetet mondott azoknak, akik megértik a helyzetet.

Mint korábban írtuk, a megnyitóra a francia biztonsági erők 45 ezer tagja és 18 ezer katona mellett 24 ezer magánügynököt is mozgósítanak. Az ötkarikás játékok biztonsága érdekében Franciaország megállapodást kötött az Europollal, több európai ország összesen mintegy 1100 szakembert küld a helyszínre, hogy a házigazdákat segítse.

A Reuters beszámolója alapján a rendezés biztonsági kockázatot jelent, ugyanakkor az árakat is feltornázta, aminek az lett az eredménye, hogy sokan inkább elkerülik a francia fővárost az olimpia idején. Emiatt az Air France-KLM légitársaság július elején a vártnál gyengébb jegyeladást jelentett és a szállodai foglalások is messze elmaradnak attól, mint amire számítottak – figyelembe véve, hogy például a 2016-os riói játékok idején 115 százalékkal megnőtt a turisták száma. Azt persze tudni kell, hogy a szállodai szobákat csillagászati áron kínálták az amúgy sem olcsónak ismert Párizsban, ezért sokan az Airbnb szállások felé fordultak, ahol a tavalyi adatokhoz viszonyítva 400 százalékos növekedést tapasztaltak az olimpia idejére érkezett foglalások terén.

A szervezők közel hárommillió látogatóra számítanak, ugyanakkor a Reuters szerint nem volt jelentős forgalomnövekedés a londoni 2012-es olimpiai játékok idején sem. Kiemelte viszont azt is, hogy egy friss tanulmány szerint az olimpia ezzel együtt is 12 milliárd dollár gazdasági hasznot termelhet a párizsi régiónak.

A fenntarthatóság próbája

Az idei seregszemlét elviekben a fenntarthatóság jegyében, költséghatékonysági szempontok mentén szervezték, de amint arra az Euronews korábban rámutatott, az elmúlt olimpiai játékok alapján a rendezés a legtöbbször komoly pénzügyi teher. A lausanne-i egyetem professzora, Martin Müller szerint azért, mert a házigazdák legtöbbször sokat költenek az infrastruktúra kiépítésre, aminek a fenntartása még az esemény lezárulta után is terhet jelent. Mondjuk a franciák igyekeztek a már meglévő infrastruktúrát felhasználni, az olimpiai falut pedig az ötkarikás játékok, illetve a paralimpia lezárulta után városrésszé alakítják át.

Illusztráció: Paris 2024/Facebook

Amúgy a rekordprofitot az 1984-es Los Angeles-i olimpia jegyzi – amelynek akkoriban szintén nem kellett új stadiont építeni és még a médiajogok értéke is megemelkedett –, de a 2000-es Sydney-i és a 1996-os atlantai seregszemle is pozitív mérleggel zárt.

Elviekben akár még a párizsi olimpia is profitábilis lehet, bár tény, hogy az eredetileg becsült költségvetést már túllépték, és meghaladták a kilencmilliárd dollárt. Pontos adatokat majd csak a seregszemle végén fogunk megtudni, de a magyarországi Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány hétfőn kiadott elemzése alapján Párizs adhat otthont évtizedek óta a legolcsóbb nyári játékoknak, és elemzők szerint mindenképp megtérülő, hosszú távon pozitív gazdasági hatású esemény lesz. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez a párizsi olimpia lesz a pénzügyi fenntarthatóság jegyében szervezett ötkarikás játékok vizsgája, korábban soha nem rendeztek olyan olimpiát, amelynek ez lett volna az egyik legfontosabb szervezési elve.

Rémképek a tengeren túlról

A Forbes alapján nagyon ellentmondásosak az elemzések, így például az Adevărul által szemlézett amerikai lapok „katasztrofális” jövőképet mutatnak üresen álló szállodákkal, elriasztott turistákkal és lassan fogyó belépőjegyekkel – bár ahogyan írtuk, a párizsi versenyekre rekordot jelentő több mint 8 millió belépő talált eddig gazdára, a szervezők pedig „adagolva” értékesítik a fennmaradó 1,2 millió belépőt.

Hangsúlyozták, hogy turizmus terén Párizs már eddig is a világ élvonalába tartozó úticél volt, így nem volt különösebb szüksége reklámra, és nincsenek meggyőződve arról, hogy a rendezéssel járó teher beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Illusztráció: Paris2024/Facebook

Eredeti költségvetése alapján a párizsi olimpia költségvetésének mintegy 96 százalékát a magánszektor finanszírozza szponzorizálás, jegyeladások, médiajogok révén, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozzájárulásával, ezért az eseményt úgy harangozták be, hogy az olimpia, „saját magát finanszírozza”. Az olimpiák rendezése különben az elmúlt időszakban bőven meghaladta a 10 milliárd dolláros költségvetést, a pekingi nyári olimpia 2008-ban végül több mint 44 milliárd dollárba került – de ez csak a hivatalos álláspont, egyes források szerint az 50 milliárdot is meghaladták.

Emlékezetes, hogy Párizs eredetileg Los Angeles-szel, Budapesttel, Rómával és Hamburggal versengett a szervezésért. Utóbbi három visszalépett, így végül „megegyezéses alapon” a franciáké lett az idei seregszemle, míg az amerikai nagyváros 2028-ban lesz házigazda.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?