Adj esélyt a békének – háborúk közepette avatták fel a párizsi játékok fegyverszüneti freskóját

Adj esélyt a békének jelszóval tettek közé békefelhívást az olimpikonok, amikor felvatatták a párizsi játékok olimpiai fegyverszüneti freskóját.

Az olimpiai fegyverszünet gondolata az ókori olimpiák idejére nyúlik vissza, majd a NOB felterjesztésére a kilencvenes években a modernkori ötkarikás játékok idejére is „felmelegítették a koncepciót”, hogy az országok segítsék elő a béke fenntartását. Ennek szellemében a 2006-os torinói téli játékok óta minden egyes olimpiára készült egy egyedi falfestmény az olimpiai faluban, amely révén a sportolók aláírásaikkal szólítanak fel békére.

Fotó: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja

A párizsi freskó avatóünnepségén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke – aki az Adj esélyt a békének szöveggel feltüntetett sálakat viselő és zászlókat lobogtató sportolókkal fotózkodott – arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpián részt vevő sportolók a béke nagykövetei. „Ti megmutatjátok, hogy milyen lenne a világunk, ha mind ugyanazon olimpiai szellemiségben, békésen élnénk együtt. Egymás ellen versenyeztek, de ugyanakkor mind békésen éltek egy fedél alatt az olimpiai faluban. Tisztelitek egymást, és ezáltal békeüzenetet közvetítettek Párizsból a világ felé. (…) Legyen ez a felhívás inspiráció a világ összes politikai vezetője számára, hogy a béke érdekében cselekedjenek” – fogalmazott a NOB vezetője.

Emlékezetes, hogy pár napja Ferenc pápa is hangsúlyozta, hogy az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak, ezért tűzszünetet kezdeményezett a sportesemény idejére.

Nincs viszont béke, továbbra is harcol dúlnak a Gázai övezetben és az ukrán-orosz háború sem enyhül. A palesztin olimpiai bizottság különben azt kérte a NOB-tól, hogy tiltsák el az izraeli sportolókat a párizsi olimpián való részvételtől, mivel a Gázai övezet bombázása nem összeegyeztethető az olimpiai fegyverszünet koncepciójával. Pozitív példaként az oroszok eltiltását említették, ismeretes ugyanis, hogy Ukrajna megtámadása miatt orosz sportolók kizárólag a NOB különegedélyével, semleges színekben versenyezhetnek és csakis egyéni versenyszámokban. Hasonló szankciót rótt ki a bizottság az oroszokat támogató fehéroroszok ellen is. A NOB végül 36 orosz és 24 fehérorosz sportolót hívott meg a párizsi játékokra, közülük 15 orosz és 17 fehérorosz fogadta el a szereplési lehetőséget. Emlékezetes, hogy a legutóbbi tokiói játékokon még 335 orosz és 101 fehérorosz versenyzett.

A palesztinok különben az olimpia futballtornáját szervező Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA) is kérte az izraeliek eltiltását. A sportszervezet elhalasztotta a döntést, a labdarúgók pedig már szerdán pályára lépnek. Izrael a D csoportban, Mali ellen kezd. Lesznek ugyanakkor Üzbegisztán–Spanyolország, Argentína–Marokkó, Guinea–Új-Zéland, Egyiptom–Dominikai Köztársaság, Irak–Ukrajna, Japán–Paraguay és Franciaország–Egyesült Államok összecsapások is a csoportkör szerdai, első fordulójában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?