FRISSÍTVE: Megfogyatkozott az olimpiai csapat, doppingolás miatt tiltották el a Team Romania egyik atlétáját

Doppingolás miatt nem versenyezhet a Párizsban pénteken kezdődő nyári olimpián Florentina Iușco.

A román atléta távolugrásban és hármasugrásban szerepelt volna, de pozitív lett a doppingtesztje furoszemidre, egy olyan vízhajtóra, ami a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szerepel. A sportoló még tavaly áprilisban, egy versenyen kívüli tesztelés során adott pozitív mintát.

Florentina Iușco három évvel ezelőtt még a tokiói olimpián versenyzett | Fotó: CORS/Facebook/archív felvétel

A hazai doppingellenes ügynökség (ANAD) akkor ártatlannak minősítette és ezért csak megrovásban részesítette, de a WADA a sportdöntőbírósághoz fordult. A lausanne-i testület csütörtökön helyt adott a fellebbezésnek, és úgy ítélte meg, hogy Iușconak nem sikerült bizonyítania ártatlanságát és emiatt két évre eltiltotta a versenyzéstől. A szankció 2024. február elejétől van érvényben, így Románia párizsi csapata, a Team Romania 106 főre fogyatkozott, 13 atléta helyett pedig csak tizenkettő képviseli majd az országot az ötkarikás játékokon.

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) elnöke az Agerpresnek azt mondta, hogy bár ez beárnyékolja az eseményt, a szabályok mindenkire ugyanúgy érvényesek.

Iușco a Gsp.ro-nak nyilatkoztva elárulta, hogy ő is csak csütörtök reggel tudta meg a sportdöntőbíróság döntését, amit meglepte, mert meglátása szerint bebizonyította, hogy az étrendkiegészítő fertőzött volt, neki pedig nem volt tudomása róla és nem szándékosan vétett a doppingszabályok ellen. A 28 éves dévai atléta szerint keményen dolgozott azért, hogy a párizsi játékokon szerepeljen és úgy érzi, ez az doppingügy besározta a pályafutását. „Nem hiszem, hogy az eltiltás után valaha is még visszatérek. Talán a jóistennek más tervei vannak velem. Van családom, egy nyolcéves gyermekem, talán eljött az idő, hogy nekik szenteljem magamat” – fogalmazott Iușco a sportlapnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?