„Ez csak a kezdet volt” – fenyegetőznek a craiovai ultrák

Két nappal azután, hogy vasárnap Andrei Chivulete játékvezető az oltyán szurkolók magyarellenes skandálásai miatt felfüggesztette a Sepsi OSK-FCU Craiova labdarúgómérkőzést, „szétnéztünk” a román sajtóban.  Arra voltunk kíváncsiak, hogy román kollégáink hogyan tálalták az eseményeket, milyen véleményanyagokat közöltek Háromszéken történtekkel kapcsolatban.

Fotó: Peluza Sud 1997Előbb a két nagy sportoldalt, a nyomtatásban is megjelenő Gazeta Sporturilort és a kizárólag csak online Pro Sportot „lapoztuk fel”.

A gsp.ro egyik állandó publicistája, Alin Buzărin azon spekulál, hogy kinek használnak és kinek ártanak a Sepsiszentgyörgyön történtek. Szerinte jól jön ki a történtekből a Sepsi OSK, mert várhatóak zöldasztalnál megnyeri 3-0-ra a találkozót és rá tudja iányítani a figyelmet a számukra sértő magyarellenes skandálásokra. Buzărin szerint ugyancsak kedvező a sajtója Andrei Chivulete játékvezetőnek és a Román Labdarúgó Szövetségnek. A játékvezető pontról pontra betartotta a szabályzatot, és ezért „ pozitív hősként, a xenofóbia visszaszorításának harcosaként  vonulhat be a történelembe”. Răzvan Burleanu FRF-elnök pedig felmutathatja, hogy lám, mi mindent megteszünk az ilyen megnyilvánulások kiírtása érdekében. Nem annyira boldog már a SuperLigát lebonyolító Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF), ők jobban örültek volna egy köztes megoldásnak, vagyis ha kivezették volna a skandáló szurkolókat a stadionból. A LPF-nek anyagi érdeke fűződik a mérkőzések lejátszásához, attól tart, hogy a közvetítési jogokat birtokló televíziók nem fizetnek. Buzărin azon a véleményen van, hogy a rendbontó szurkolók is nyertesen jönnek ki a történtekből. A FCU ultrák hónapok óta nyiltsisakos harcot folytatnak Adrian Mititeluval és egy ilyen akcióval „megértethetik” a csapat tulajdonosával, hogy milyen károkat okozhatnak neki, ha nem hallgat rájuk. „Most kihasználták az alkalmat és magyarellenes rigmusokat skandáltak, de a következő mérkőzésen felgyújthatják a lelátót, berohanhatnak a pályára. A büntetés ezekben az esetekben is drasztikus. A tömeggel nem lehet játszani” – fogalmaz a publicista.

A gsp.ro egy másik véleményformálója, Narcis Drejan arról ír, hogy a politika ismét beleszólt a sportba. Szerinte a sepsiszentgyörgyi események „ismét tíz táborra osztották az országot”. Mint írja, a román foci velejárója az ellenfél szidalmazása, a Rapid sose úsza meg a „cigányozást”, de az oltyánokra, bánságiakra, erdélyiekre, moldvaiakra és a székelyekre is rájárt a rúd. „Meg aztán itt van ez a „Kifelé a magyarokkal az országból”. Hogy hogy kifelé? Hova menjenek? Amikor a Sepsi romániát képviseli a nemzetközi kupákban, akkor mi van? Vagy mi lenne, ha az angolok, olaszok és spanyolok elkezdenének minket, románokat kiküldeni az országaikból? Persze, hogy azonnan kikérnénk magunknak” – fogalmaz.

Szerinte az sincs rendjén, hogy a miniszterelnök sose „ragadta fültövön” Novák Károly Eduárd sportminisztert, amiért csak a Sepsi OSK-nak és a Csíkszeredai FK-nak gratulált a kupadöntőbe jutásért, nem az ellenfeleiknek is. „Az államnak kellett volna fellépnie akkor is, amikor hátat fordítottak a román himnusznak. Ilyenkor jöjjön a rendőr, csendőr, tegye ki az illetőt a stadionból, kapjon egy 10 ezer lejes büntetést. Lássuk, következő alkalommal még hátat fordít a himnusznak?” – teszi fel a kérdést Drejan.

Szerinte meg kellene szívlelni a a német modellt. 1981-ben egy brémai mérkőzésen rendőri beavatkozás közben meghalt egy szurkoló. Ezt követően született meg a Fanprojekte kezdeményezés, amelynek célja a szurkolók „megnevelése”, hogy ne is legyen szükség a rendőrök fellépésére. Saját maguk azonosítják a szélsőségeseket, rendbontókat és zárják ki őket soraikból.

Mit kiáltott a Sepsi tábor?

A GSP és a ProSport is ír arról, hogy Mihai Stoica, a FCSB csapatmenedzsere szerint a Székely Légió sem volt vétlen a vasárnapi mérkőzésen. A nagyotmondásairól elhíresült Meme Stoica szerint a Sepsi

tábor cigányozással válaszolt a magyarellenes rigmusokra. „Nem voltam ott, nem hallottam a saját fülemmel, de szemtanúk mondták nekem, hogy ez történt. A mérkőzést a 26. perctől kellene újrajátszani” – mondta Mihai Stoica az Orange Sport beszélgetőműsorában.

Cirkusz a Digi Sporton

Vali Moraru, a Digi Sport műsorvezetője és Adrian Mititelu, a FCU Craiova tulajdonosa hangos szóváltásba keveredett hétfő este. Mititelunak nem tetszett, hogy a stúdióbeszélgetésen milyen irányt vett a téma kitárgyalása, ezért kérte, hogy telefonon bekapcsolódhasson. Kiosztotta Marius Avram volt játékvezetőt, akit „hozzánemértőnek” nevezett, ezzel viszont kiváltotta a műsorvezető Vali Moraru haragját, aki megvédte stúdióbeli kollégáját. Mititelu ezt követően Diószegi Lászlót hibáztatta amiatt, hogy nem vezettette ki a craiovai szurkolókat a stadionból. Ekkor Moraru ismét felcsattant, mint mondta, ez nem a házigazda csapat tulajdonosának a feladata, ezt csak a rendfenntartó szervek rendelhetik el.

Diószegi László szerint a Ria-Ria Hungáriának sincs helye a romániai stadionokban

Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa egy tévés bejelentkezés alkalmával cáfolta azokat a véleményeket, hogy a hazai szurkolók is szidalmazták volna a vendégcsapatot és annak szurkolóit. Mint fentebb írtuk, Mihai Stoica, a FCSB csapatmenedzsere szerint a szentgyörgyiek cigányozással válaszoltak a bozgorozásra. „ Ez nem igaz, ha így lett volna, akkor a megfigyelő és a játékvezető ezt beírta volna a jelentésébe” – fogalmazott Diószegi László. Hozzátette, a Székely Légió semmivel sem provokálta a vendégtábort. „A Ria-Ria-Hungáriának sincs helye a romániai stadionokban. A szurkolótáborunk részéről ilyen nem hangzott el ezen a mérkőzésen. Volt 3-4 személy, aki pár másodpercig így replikázott a craiovaiaknak, de a szervezett szurkolótáborunk nem válaszolt a provokációra” – pontosított a Sepsi OSK tulajdonosa.

Összeborult a két craiovai csapat

A ProSportban olvastuk, hogy a sepsiszentgyörgyi eset „összehozta” a vérre menő harcban levő két craiovai csapatot, a CSU-t és a FCU-t. Mindkét alakulat az egyetlen U-nak tartja magát, a másikat pedig névbitorlónak.  Mihai Rotaru, a CSU Craiova tulajdonosa szerint Andrei Chivulete játékvezető elhamarkodott döntést hozott a mérkőzés felfüggesztésével, szerinte túl drasztikus volt a lépés. „Kinyitotta Pandóra szelencéjét, és ennek súlyos következményei lesznek. Előzetesen kellett volna tájékoztatni a klubokat, hogy milyen következményei lehetnek az ellenfél káromlásának” – fogalmazott. Szerinte nem fizethet a FCU Craiova egy olyan dologért, amiben semmilyen felelőssége nincs.

A Diszkriminációellenes Tanács „üdvözölte” a játékvezető döntését

Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke üdvözölte Andrei Chivulete döntését. A news.ro hírportálnak nyilatkozó Asztalos Csaba elmondta, az általa vezetett testülethez egyelőre semmilyen panasz nem futott be, a CNCD pedig megvárja a FRF fegyelmi bizottságának a döntését, mielőtt megvizsgálná annak a lehetőségét, hogy hivatalból eljárást indítson. „Soha nem volt még ilyen, de a játékvezető betartotta a szabályzatot. Már szakítottak félbe mérkőzéseket xenofób vagy rasszista megnyilványulások miatt, de végleg még soha” – emlékeztetett Asztalos Csaba.

Andrei Vochin, a FRF elnökének tanácsadója is üdvözölte Andrei Chivulete döntését, a volt sajtós a Fanatik sportportálnak szomorúnak, de elkerülhetetlennek nevezte, hogy ide jutottunk. „Elkerülhetetlen volt, mert ezek az úgynevezett szurkolók túl messze mentek, anélkül, hogy végiggondolták volna, hogy milyen következményekkel járhat tettük. Ők százan elrontják tíz- és százezer ember szórakozását” – mondta Vochin. Emlékeztetett, hogy az ilyen megnyilvánulások miatt a múltban a román válogatott is súlyos büntetéseket kapott az UEFA-tól és FIFA-tól.

„Ez csak a kezdet volt” – írják a craiovai ultrák

A mérkőzés felfüggesztését kiprovokáló craiovai ultrák, a Peluza Sud 1997 szurkolói csoport Facebook-bejegyzésben „figyelmeztetett”, hogy ez csak a kezdet volt, a jövőben „drasztikusabb lépéseket tesznek majd”.

Mint írták, a magyarok a román állam, a FRF, a LPF és a játékvezetői testület cinkosságával „támadást indítottak az ország területi egysége ellen”. „Semmitől sem riadunk vissza, ha a haza védelméről van szó. Sem meccsel, sem ponttal, sem a táblázaton elfoglalt hellyel nem lehet egy lapon nevezni az őseink földjét” – fogalmaznak. Mint írják, nem tűrik, hogy egy Románia területén lejátszott mérkőzésen más nyelven szóljon a hangosbemondó, mint az ország hivatalos nyelvén, vagy, hogy a stadionban szeparatista zászlókat lengessenek. „Sose fogjuk megengedni, hogy ilyen mérkőzéseket végigjátszanak. Ahogy már korábban is bejelentettük, ha a visszaélések folytatódnak, akkor a mi akcióink is drasztikusabbak lesznek” – fenyeget a Peluza Sud 1997.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?