Így úszná meg xenofób szurkolói miatti felelősségre vonást a FCU Craiova

Közleményben határolódott el csapata szurkolóitól a FCU Craiova, az oltyán klub tulajdonosa, Adrian Mititelu érvelése szerint a sepsiszentgyörgyi stadion vendégszektorában történt magyarellenes skandálásokért ők nem vonhatóak felelősségre. Mitöbb azt sugallja, hogy a 26. percben félbeszakadt találkozót megszervező hazai alakulat a felelős a stadionban történtkért.

“Klubunknak semmilyen szerepe nem volt ennek a mérkőzésnek a megszervezésében. Nem igényeltünk belépőket szurkolóink számára. Következésképpen nem is vonhatnak felelősségre a szurkolók viselkedése miatt. Nem a klubunk szervezte meg a szurkolók elutazását Sepsiszentgyörgyre” – áll abban a közleményben, amelyet a FCU Craiova adott ki vasárnap este.

Mint írtuk, a Sepsi OSK - FCU Craiova találkozót Andrei Florin Chivulete játékvezető a 25. percben felfüggesztette a vendégszektor magyarellenes skandálásai miatt. A bíró FRF-szabályzatát betartva előbb hangosbemondón felszólította a nézőket a xenofób rigmusok abbahagyására, majd második szakaszban 10 percre félbeszakította a mérkőzést, lerendelve a csapatokat a pályáról. A kényszerszünet után újraindult találkozó alig 20 másodpercet tartott, mert a FCU szurkolói ugyanott folytatták, ahol korábban abbahagyták. Chivulete felfüggesztette a mérkőzést, gesztusaival egyértelműen jelezve, hogy az oltyán ultrák minősíthetetlen skandálásai miatt.

A Craiova részéről már a találkozót “kibeszélő” sporttelevíziós műsorokban megpróbálták relativizálni a történteket. Marcel Puscas, a FCU Craiova csapatmenedzsere azt hangoztatta, hogy a sepsiszentgyörgyi nézők is gyalázták az oltyánokat, mint mondta, „ő értette, mert tud magyarul, ellentétben a bíróval és a megfigyelővel”. Hozzátette: vannak felvételeik, ezeket majd be fogják mutatni a fegyelmi bizottságnak. Ennek az állításnak – helyszínen tartózkodó informátoraink szerint – nincs semmilyen alapja, a Sepsi OSK szurkolói részéről semmilyen románellenes rigmus nem hangzott el.

Az esti órákra aztán a FCU Craiova vezetősége „kitalálta” a stratégiát, elhatárolódtak a csapatukat elkísérő szurkolóktól, mint írták, ők nem kértek jegyeket a Sepsi OSK-tól a vendégszektorba. Adrian Mititelu, a csapat tulajdonosa szerint a sepsiszentgyörgyi alakulat bocsátotta be a nézőket a mérkőzésre, így egyedül ők a felelősek a törvény és a szabályzatok betartatásáért a találkozón.

A craiovaiak fondorlatos közleményére Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa reagált. „A craiovaiak közleménye nagyon zavart. Ha így tevődik fel a kérdés, akkor mi is másképpen állunk hozzá. Eddig megpróbáltunk úriemberként viselkedni, s most ide jutottunk?” – tette fel a költői kérdést a ProSport megkeresésére Diószegi László.

Mint mondta, a nagy szurkolói csoportosulásokkal rendelkező klubok mindegyikétől a craiovaiakéhoz hasonló átiratokat kapnak a sepsiszentgyörgyi mérkőzések előtt, miszerint a vendégcsapat nem vállal felelősséget a vendégszurkolókért. „Rendben. Ha nem vállalnak felelősséget értük, akkor ezentúl nem engedjük be őket a stadionba, hogy aztán ne vonhassanak minket felelősségre a vendégszektorban történtek miatt” – tette hozzá a Sepsi OSK tulajdonosa. Leszögezte, elvárja, hogy a jövőben a vendégcsapatok vállalják a felelősséget a szurkolóikért. Diószegi arról is beszélt, hogy őket a mérkőzés előtt a sepsiszentgyörgyi csendőrség előre tájékoztatta, hogy 90-100 craiovai szurkoló érkezik a mérkőzésre. „Holnap (hétfőn – szerk. megj.) kikérem azokat a dokumentumokat a csendőrségtől, amelyek alapján ők tudták és minket is tájékoztattak a vendékszurkolók érkezéséről” – folytatta Diószegi László.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?