Feljelentést tesz az EMNP a craiovai drukkerek magyarellenes megnyilvánulása miatt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) feljelentést tesz a FCU Craiova 1948–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK első osztályú labdarúgó-mérkőzésen történt magyarellenes megnyilvánulások miatt – közölte a párt internetes felületein.

Mint arról beszámoltunk, az alsóházi rájátszás utolsó fordulójában, a székelyföldi csapat 5–0-s győzelmével végződő hétfő esti meccset Adrian Cojocaru kétszer is félbeszakította, amiért a hazai törzsszurkolók egy része magyarellenes rigmusokat skandált. Másodszor, a mérkőzés utolsó percében az öltözőbe is küldte a csapatokat, míg a kedélyek lehiggadtak.

Az EMNP szerint „a Romániára oly jellemző kettős mércére” utal az, hogy miközben a román sajtó és a politika napok óta a román jégkorong-válogatott székelyföldi tagjainak állítólagos székely himnusz-éneklése miatti mondvacsinált botrányától és az újabb magyarellenes uszítástól hangos, addig a román közvéleményt nem zavarták a craiovai lelátón felhangzó magyargyűlölő bekiabálások. A néppárt emlékeztetett, hogy Sorin Grindeanu szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök-helyettes élen járt a magyar szimbólumok elleni támadásban, „nem emelte fel a szavát” a craiovai meccsen történtek miatt.

Az EMNP elítélte a mérkőzésén történteket, ugyanakkor felszólítja Sorin Grindeanut, „hogy ő maga is a lehető leghatározottabban és nyilvánosan határolódjon el a történtektől – elítélve a magyarellenes szurkolók népes táborát. Ha pedig ezt nem áll szándékában megtenni, alkalmatlansága beismeréseként, azonnal mondjon le miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.”Másodszor leparancsolta a játékosokat a pályáról a bíró | Képernyőmentés

A párt vezetősége közölte: az EMNP nevében Brassai Hunor, a szervezet országos alelnöke feljelentést tesz gyűlöletbeszéd vádjával ismeretlen tettes ellen, a szóban forgó mérkőzésen történtek miatt.

Szerettük volna megtudni, hogy az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata fontolgat-e lépéseket a mérkőzésen történtek miatt, de eddig nem sikerült elérnünk Benkő Erikát, a szolgálat vezetőjét. Ha nyilatkozatot kapunk tőle, frissítjük cikkünket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?