FRISSÍTVE – Koalíciós vitává terebélyesedett a román válogatott tagjainak székely himnusz-éneklése a hoki-vb-n

Fotó: nso.hu/Dömötör CsabaFRISSÍTVE: Alexandru Halauca, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően. FRISSÍTÉS 1: Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kijelentette: a székely himnusz eléneklése miatt sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre a sportolókat. FRISSÍTÉS 2: Koalíciós vitává terbelyésedett az ügy, miután Marcel Ciolacu, a PSD elnöke „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést, Adrian Cozma, a PNL egyik aelnöke pedig Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter leváltását kérte. FRISSÍTÉS 3: Novák Károly Edurád sportminiszter felhívta a figyelmet, hogy nem a román himnusz helyett énekelték el a székely himnuszt a válogatott játékosai.

Mint korábban írtuk, a román sportsajtó „botrányosnak” minősítette, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4-2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a székely himnuszt a magyar csapattal együtt. A román együttes három román nemzetiségű játékosa a felvételek szerint nem csatlakozott társaikhoz.

A román szaksajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt szociáldemokrata miniszterelnök is, aki „gyalázatosnak” nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték az „úgynevezett székely himnuszt” a román nemzeti mezben. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat. „Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szintén a közösségi médiában reagált a történtekre. Azt írta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, hogy ő kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Az már a vasárnapi mérkőzés előtt eldőlt, hogy ljubljanai tornán a román csapat az utolsó, ötödik helyen zár, és kiesik a divízió I/B-be, míg a magyar csapat második lett, és jövőre a világelitben szerepel.

Csoma Botond: a székely himnusz spontán eléneklése miatt sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre a sportolókat

„Számomra felfoghatatlan, hogy ma, amikor keleti szomszédunkban háború dúl, gazdasági válság sújtja a térséget, az ország elöljáróinak az a legnagyobb problémájuk, hogy a hokiválogatott néhány tagja spontánul elénekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon. Ez az ügy a legtalálóbban a „vihar a biliben” régi szólással jellemezhető. A játékosokat a spontán éneklésért sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre. És nem a sportminiszternek kell magyarázatot adnia ezért, mint ahogyan a szállításügyi minisztert sem terheli felelősség azért, hogy a vonaton a jegyellenőr és az utasok mit dalolnak” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ma délelőtt a parlamentben reagálva a román nacionalista párt által felvetett rágalmakra.

Csoma Botond kifejtette, a székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Különösen fontos, hogy megértsük, főleg ezen a napon, amikor Románia függetlenségét ünnepeljük, május 10-én: az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként, az együttgondolkodás az ország valamennyi állampolgára érdekében történik. A közös problémákra, az új kihívásokra együtt kell megoldásokat találnunk és nem olyan álproblémákon vitáznunk, amelyek önös politikai érdekeket szolgálnak” – hangsúlyozta Csoma Botond.

George Simion nekiesett Csoma Botondnak a parlamentben
George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a román parlamentben támadta le Csoma Botondot, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét és kiabálva próbálta őt felelősségre vonni amiatt, hogy a Ljubljanában lezajlott magyar–román válogatott jégkorongmérkőzés végén a két válogatott magyar játékosai és a szurkolók közösen elénekelték a székely himnuszt.
A közösségimédia-oldalán rendszeresen élő bejelentkezéssel jelenlévő Simionnál ezúttal a székely himnusz eléneklése váltott ki hisztérikus rohamot. A parlament egyik lépcsőjén kiabálva eredt Csoma Botond után, majd a lépcsőfordulónál megállva, ordibálva esett neki az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének. 
Az esetről készült videók és teljes cikkünk ide kattintva érhető el. 

PSD: „tűrhetetlen provokáció”; PNL: váltsák le Tánczos Barnát

Koalíciós vitát váltott ki, hogy a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

„Ezek olyan túlzások, amelyeknek nincsen helyük Románia területén 30 év demokrácia után. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Románia és Európa egy másik szakaszba lépett. A háború összefüggésében tűrhetetlennek tűnik ilyen provokációt elkövetni” – jelentette ki Ciolacu, aki a képviselőház elnöki tisztségét is betölti. Hozzátette: ő és társai mindig megadták a tiszteletet az RMDSZ-nek és a kisebbségeknek, az efféle megnyilvánulások azonban nem a megfelelő irányba viszik a dolgokat.

Adrian Cozma, a koalíció középső pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést. A politikus, aki korábban a hazai jégkorongszövetséget is vezette, a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.

Adrian Cozma a közösségi oldalán közölt bejegyzésében minősíthetetlen gesztusnak ítélte a székely himnusz eléneklését. Szerinte ezzel megalázták Romániát, és Tánczos Barna a jelenlétével biztosította ezt. „Románia jelképei szentek minden román számára, bármilyen nemzetiségű legyen is. Aki nem tiszteli a haza szimbólumait, nem lehet tagja Románia kormányának” – jelentette ki a politikus.

Kelemen Hunor: semmilyen alapja nincs a játékosok megbüntetésének

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a legkisebb koalíciós párt, az RMDSZ elnöke a közösségi oldalán reagált a magyarellenes hangulatkeltésre. Azt írta, hogy román válogatott (székelyföldi) tagjainak köszönetet kellene mondani a vb-n való részvételért, nem pedig megbüntetni őket, miként azt a szállításügyi miniszter (aki egyébként szintén kormányfő-helyettes) kérte.

„Büszke vagyok, hogy a csapat kilencven százalékát székely játékosok alkotják, akik román nemzetiségű csapattársaikkal sokat dolgoztak a kijutásért. A siker ezúttal elmaradt, az élmény viszont nem. Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül – ahogyan azt a szállításügyi miniszter kéri a székely himnusz elénekléséért” – írta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke leszögezte: „szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak.”

Novák Károly Eduárd: nem a román himnusz helyett énekelték székely himnuszt

Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter szintén a közösségi oldalán reagált a román média és politikusok által keltett hisztériára. „Mindenki számára tisztáznunk kell egy dolgot: a hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanaban rendezett jégkorong-világbajnokságon” – szögezte le a miniszter, civilben paralimpiai bajnok kerékpáros, s egyben felhívta a figyelmet, hogy a meccsen a román válogatottnak „nem járt” a himnuszéneklés.

„A szabályzat nagyon világosan előírja, hogy ilyenfajta eseményeken a győztes országnak a himnuszát éneklik el, ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát. Amint tudják, sajnos, a román válogatott elveszítette ezt a meccset, úgyhogy hivatalosan, a szabályzat szerint, nem énekelték el a román himnuszt. Vagyis: a meccs után a szurkolók elkezdték énekelni a székely himnuszt, ehhez csatlakoztak a válogatott magyar játékosai. A székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól.”

EMNP: a magyarság folyamatos és durva támadás alatt áll

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke az EMNP Facebook-oldalán megjelentetett közleményében állapította meg, hogy „Románia az a hely, ahol, ha nem mennek jól a dolgok, ha az üzemanyagárak az egekben, ha az EU-s pályázatok rendre akadoznak, ha a világjárványt képtelenek kezelni, ha a katasztrófakormányzásnak csak kárvallottjai vannak, akkor újra és újra elő lehet húzni a magyar kártyát”. Szerinte a magyar nyelvhasználat, a magyar szimbólumok és a magyar oktatási intézmények „folyamatos és egyre durvább támadás” alatt állnak, s megemlített azt is, hogy mindezt úgy, hogy „miközben magyar emberek ülnek Románia kormányában”. Csomortányi úgy összegzett: „Ezek a mai magyarellenes közállapotok Romániában, az Európai Unió tagállamában.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?