FRISSÍTVE – Székely himnusz-ügy: George Simion nekiesett Csoma Botondnak a parlamentben (VIDEÓ)

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a román parlamentben támadta le Csoma Botondot, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét és kiabálva próbálta őt felelősségre vonni amiatt, hogy a Ljubljanában lezajlott magyar–román válogatott jégkorongmérkőzés végén a két válogatott magyar játékosai és a szurkolók közösen elénekelték a székely himnuszt.

A közösségimédia-oldalán rendszeresen élő bejelentkezéssel jelenlévő Simionnál ezúttal a székely himnusz eléneklése váltott ki hisztérikus rohamot. A parlament egyik lépcsőjén kiabálva eredt Csoma Botond után, majd a lépcsőfordulónál megállva, ordibálva esett neki az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének.

A jelentős sajtóérdeklődés közepette lezajlott incidenst követően Csoma Botondot kérdezték volna az újságírók az álláspontjáról, ám a szésőségesen magyarellenes AUR társelnöke, George Simion folyamatosan bekiabált, és hiába kérdezett, azt nem hagyta, hogy az RMDSZ képviselője válaszolhasson, mert újból és újból ordibálással szakította félbe.

Csoma Botond a Maszol megkeresésére elmondta: az AUR által generált politikai cirkusz már a parlamenti plénumon megkezdődött. Amint a Maszolon megírtuk, állásfoglalásában az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kiemelte: a székely himnusz spontán eléneklése miatt sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre a sportolókat.

Az RMDSZ-es politikus a George Simionnal való csörtéről a Maszolnak elmondta: a plénum után az állandó büró ülésére igyekezett, ahol egyébként George Simionnak is ott kellett lennie. Amikor a videón is látható lépcsőhöz ért, az AUR társelnöke akkor érte utol és kiabálva, ordibálva kezdett vele beszélni. Erre figyelt fel a sajtó is, amely csakhamar ott termett és immár teljes médiafigyelem középpontjában folytatódott a szóváltás.

Csoma Botond megerősítette, az újságíróknak is ugyanazt próbálta elmagyarázni, amit a parlament gyűléstermében is elmondott, a székely himnusz egy olyan értéke a romániai magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. Eközben azonban hol az AUR-elnök, hol az újságírók szakították félbe. Mint mondta, azon nem csodálkozik, hogy a szélsőséges AUR megpróbálja kihasználni a helyzetet, mert tőlük egyebet nem is várna, az azonban feltűnő volt számára, hogy „a bukaresti sajtó is nagyon ellenséges volt”, illetve hogy Marcel Ciulacu PSD-elnök és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter is a magyarokkal szemben a szokásosnál sokkal kritikusabban szólalt fel.

„Különösen fontos, hogy megértsük, főleg ezen a napon, amikor Románia függetlenségét ünnepeljük, május 10-én: az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként, az együttgondolkodás az ország valamennyi állampolgára érdekében történik. A közös problémákra, az új kihívásokra együtt kell megoldásokat találnunk és nem olyan álproblémákon vitáznunk, amelyek önös politikai érdekeket szolgálnak” – hangsúlyozta parlamenti felszólalásában Csoma Botond.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?